Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Izraelský parlament odhlasoval normalizáciu vzťahov s Bahrajnom

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Netanyahu uviedol, že Izrael k sebe láka ďalšie arabské krajiny vrátane tých, ktoré sa k prebiehajúcej normalizácii dosiaľ verejne neprihlásili.

Jeruzalem 10. novembra (TASR) - Izraelský parlament hlasoval v utorok za normalizáciu vzťahov s Bahrajnom. Návrh podporila väčšina poslancov, píše agentúra AFP.

Celkovo 62 poslancov Knesetu, jednokomorového zákonodarného orgánu v Izraeli, hlasovalo za podporu zmluvy sprostredkovanej Spojenými štátmi, pričom proti hlasovalo 14.

Zjednotená kandidátka (strana združujúca izraelských Arabov) s normalizáciou nesúhlasí, pokiaľ bude Izrael naďalej okupovať palestínske územia, ktorých sa zmocnil po tzv. šesťdňovej vojne v roku 1967.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu uviedol, že Izrael k sebe láka ďalšie arabské krajiny vrátane tých, ktoré sa k prebiehajúcej normalizácii dosiaľ verejne neprihlásili.

Spojené arabské emiráty (SAE) sa nedávno spolu s Bahrajnom a Sudánom zaradili medzi krajiny, ktoré sa rozhodli nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom, pričom dávnejšie v minulosti k takýmto dohodám pristúpili Egypt (v roku 1979) a Jordánsko (v roku 1994).

Palestínčania, ktorí sa už dlho spoliehajú na jednotnú arabskú podporu posilňujúcu ich pozíciu voči Izraelu, dohodu o normalizácii vzťahov odsúdili a obvinili SAE zo zrady.