Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelský parlament schválil rozpočet na rok 2021

Na archívnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett Foto: TASR / AP

Schválenie štátneho rozpočtu bolo zásadným krokom pre zotrvanie vládnej koalície pod vedením premiéra Naftaliho Bennetta.

Jeruzalem 4. novembra (TASR) - Izraelský parlament (Kneset) schválil v noci na štvrtok vládou navrhovaný rozpočet na súčasný rok, čím zabránil predčasným voľbám. Za sa vyjadrilo 61 zo 120 poslancov, informovala agentúra DPA.

Schválenie štátneho rozpočtu bolo zásadným krokom pre zotrvanie vládnej koalície pod vedením premiéra Naftaliho Bennetta. "Sviatok pre Izraelský štát," napísal Bennett na Twitteri. Keby parlament rozpočet neschválil, Izrael by čakali už piate parlamentné voľby od apríla 2019.

Vlani sa vláda pod vedením dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua nedokázala dohodnúť na štátnom rozpočte a parlament rozpustili krátko pred koncom roka. V marci sa následne konali parlamentné voľby.

Po hlasovaní o rozpočte na rok 2021 začal Kneset hlasovať o návrhu rozpočtu na rok 2022.

Novú vládu po štvrtých voľbách v krajine za dva roky vytvorila koalícia ôsmich strán pod vedením Bennetta a ministra zahraničných vecí Jaira Lapida. Izraelský parlament novú vládu schválil len tesnou väčšinou jedného hlasu.

Od schválenia posledného rozpočtu – v marci 2018 na rok 2019 – sa Izrael riadi na základe rozpočtu z predchádzajúceho roka.