Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Bennett považuje svoju vládu za krátku, ale úspešnú

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 Izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Bennett, ktorý prevzal vedenie ideologicky rozdelenej aliancie ôsmich strán v júni roku 2021, minulý týždeň pripustil, že jeho koalícia už nie je udržateľná.

Jeruzalem 26. júna (TASR) - Izraelský premiér Naftali Bennett zvolal v nedeľu takmer určite posledné zasadnutie svojho kabinetu a pred očakávaným rozpustením izraelského parlamentu ocenil svoju vládu ako "síce krátkodobú, ale s veľkými úspechmi", informovala agentúra AFP.

"Bola to vynikajúca vláda, ktorá závisela od zložitej koalície. Je tu skupina ľudí, ktorí vedeli odložiť ideologické rozdiely, povzniesť sa a konať v prospech štátu Izrael," dodal Bennett s odkazom na bezprecedentné spojenectvo, ktoré zahŕňalo pravičiarov, centristov, prívržencov mieru s arabskými krajinami i islamistov.

Pripomenul, že "sú vlády, ktoré vydržia (dlhšie), ale majú málo úspechov; naša vláda trvala krátko, ale má veľké úspechy".

Bennett, ktorý prevzal vedenie ideologicky rozdelenej aliancie ôsmich strán v júni roku 2021, minulý týždeň pripustil, že jeho koalícia už nie je udržateľná. Toto jeho oznámenie v praxi znamená, že Izrael pravdepodobne čakajú piate voľby za posledné štyri roky.

Izraelské médiá v nedeľu informovali, že bývalý premiér a súčasný opozičný líder Benjamin Netanjahu rokoval o vytvorení novej izraelskej vlády ešte v rámci súčasného parlamentu, čím by sa predišlo voľbám.

Tieto rokovania však údajne dosiahli len malý pokrok, čo znamená, že návrh zákona o rozpustení parlamentu by mal v 120-člennom izraelskom parlamente, Knesete, získať pohodlnú väčšinu.

Po rozpustení parlamentu bude na čele izraelskej dočasnej vlády minister zahraničných vecí Jair Lapid - stane sa tak v súlade s dohodou o rozdelení moci, ktorú Lapid a Bennett dosiahli po minuloročných parlamentných voľbách.

Medzitým palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu pricestoval do Ammánu, kde sa stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom II. a rokoval s ním o dôsledkoch rozpustenia Knesetu na vyhliadky na mier na Blízkom východe.

Kráľ Abbásovi povedal, že "Jordánsko je v neustálom kontakte so Spojenými štátmi a usiluje sa o to, aby palestínska záležitosť bola v popredí agendy prezidenta USA Joea Bidena počas jeho blížiacej sa návštevy v regióne.

Biden má v júli navštíviť Saudskú Arábiu. Zúčastní sa aj na summite s vedúcimi predstaviteľmi Egypta, Jordánska a Iraku, ako aj na zasadnutí šesťčlennej Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.