Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Bennett sa po prvý raz stretol s Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa rozpráva s izraelským premiérom Naftalim Bennettom počas ich stretnutia v čiernomorskom letovisku v Soči 22. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Šéf izraelského kabinetu Putinovi na úvod stretnutia povedal, že ho považuje za "skutočného priateľa Židov".

Soči 22. októbra (TASR) - Izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok uskutočnil svoju prvú návštevu u ruského prezidenta Vladimira Putina. Stretli s v čiernomorskom letovisku Soči. Očakávanou hlavnou témou rokovaní je Irán, informovala agentúra AFP.

Bennett v júni vystriedal vo funkcii Benjamina Netanjahua, ktorý mal počas svojho 12-ročného pôsobenia blízke vzťahy s Putinom.

Šéf izraelského kabinetu Putinovi na úvod stretnutia povedal, že ho považuje za "skutočného priateľa Židov". Rokovať mali o "situácii v Sýrii a úsilí (Izraela) zabrániť Iránu uskutočniť zásadný pokrok vo svojom vojenskom jadrovom programe".

Putin označil vzťahy oboch krajín za "jedinečné" a vyjadril nádej, že tento "vzťah dôvery", ktorý si Rusko vybudovalo s predchádzajúcou izraelskou vládou, bude pokračovať.

Ešte pred odletom do Soči označil Bennett vzťahy s Ruskom za "dôležitý prvok" zahraničnej politiky Izraela. Poukázal pritom aj na "milión rusky hovoriacich občanov Izraela, ktorí tvoria most medzi oboma krajinami".

Návšteva izraelského premiéra je jedným z posledných osobných stretnutí Putina so zahraničnými predstaviteľmi predtým, ako koncom budúceho týždňa vstúpia v Rusku do platnosti výrazné covidové obmedzenia. Počas tohto celoštátneho týždňa pracovného pokoja, ktorý začína 30. októbra, nebude mať ruský prezident žiadne osobné stretnutia, informoval Kremeľ.