Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér čoskoro navštívi Bahrajn

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bahrajn sa nedávno po Spojených arabských emirátoch stal druhou krajinou Perzského zálivu, ktorá normalizovala vzťahy s Izraelom.

Jeruzalem 24. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok oznámil, že "v blízkej budúcnosti" zavíta do Bahrajnu.

Netanjahu na svojom konte na sociálnej sieti Twitter dodal, že pozvanie na túto návštevu dostal od bahrajnského korunného princa a premiéra Salmána ibn Hamada al-Chalífu, s ktorým v pondelok absolvoval telefonický rozhovor.

Bahrajn sa nedávno po Spojených arabských emirátoch stal druhou krajinou Perzského zálivu, ktorá normalizovala vzťahy s Izraelom. Stalo sa tak na základe dohody, ktorú sprostredkovali USA a ktorá bola podpísaná v Bielom dome 15. septembra. Bahrajnský minister zahraničných vecí Abdallatíf bin Rášid az-Zajání vtedy povedal, že dohoda jeho krajiny s Izraelom je dôležitým prvým krokom k mieru v blízkovýchodnom regióne.

Následne izraelskí a americkí predstavitelia navštívili ešte v októbri bahrajnskú metropolu Manáma, pričom Izrael formálne nadviazal bilaterálne diplomatické vzťahy s Bahrajnom. Obe krajiny pri tejto príležitosti podpísali celkovo sedem memoránd o porozumení a spolupráci v rôznych oblastiach vrátane financií, ekonomiky a poľnohospodárstva.

Oba štáty - SAE i Bahrajn - sa zbližovaním s Izraelom vzdialili od mierovej iniciatívy Ligy arabských štátov z roku 2002, ktorá podmieňuje normalizáciu vzťahov s Izraelom vytvorením nezávislého palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom a s hranicami spred šesťdňovej vojny.

Počas tohto vojenského konfliktu z roku 1967 arabská koalícia utrpela od Izraela zdrvujúcu porážku – Egypt stratil pásmo Gazy a celý Sinajský polostrov, Jordánsko prišlo o východný Jeruzalem a celý západný breh Jordánu a Sýria o Golanské výšiny.