Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér hovoril s Bidenom o Iráne i Ukrajine a Rusku

Izraelský premiér Naftali Bennett, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bennett sa tiež poďakoval Bidenovi za podporu Izraela a pozval ho na návštevu krajiny.

Jeruzalem 7. februára (TASR) – Izraelský premiér Naftali Bennett telefonoval v nedeľu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Podľa svojho úradu s ním hovoril okrem iného o spôsoboch, ako zastaviť jadrový program Iránu, píše agentúra Reuters.

Obaja lídri diskutovali aj o napätí medzi Ruskom a Ukrajinou a Bennett uviedol, že zagratuloval Bidenovi k operácií amerických špeciálnych jednotiek, pri ktorej minulý týždeň v Sýrii zahynul vodca džihádistickej skupiny Islamský štát (IS).

"Svet je bezpečnejším miestom vďaka odvážnej operácií síl USA," citovala vyjadrenie izraelského lídra agentúra AP.

Bennett sa tiež poďakoval Bidenovi za podporu Izraela a pozval ho na návštevu krajiny. Biden mu povedal, že sa teší na takúto návštevu v priebehu tohto roka, uviedol Biely dom.

Biden prijal Bennetta vo Washingtone minulý rok. Obaja sa vtedy na stretnutí snažili nezdôrazňovať svoje rozpory a vyzdvihli jednotné postoje, pripomenula agentúra AFP.

Izrael vystupuje proti snahám Bidena o návrat k tzv. jadrovej dohode svetových veľmocí s Iránom, od ktorej USA odstúpili za vlády Donalda Trumpa. Bennett tiež uviedol, že bude pokračovať vo výstavbe židovských osád a nesúhlasí s vytvorením palestínskeho štátu.