Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident Herzog sa stretol s korunným princom SAE

Na snímke izraelský prezident Isaac Herzog, uprostred vľavo, a prvá dáma Michal Herzog na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Spojených arabských emirátov, šejkom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom, uprostred vpravo, v Abú Zabí, nedeľu 30. 2022. Foto: TASR/AP

Hercog počas viac ako dvojhodinového rozhovoru vyzval aj ďalšie krajiny v oblasti, aby obnovili vzťahy s Izraelom.

Dubaj 30. januára (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog sa v nedeľu v Abú Zabí stretol s korunným princom šejkom Muhammadom ibn Zajd Nahajánom, de facto vládcom Spojených arabských emirátov (SAE). Informovala o tom agentúra AP.

Izrael a SAE obnovili diplomatické vzťahy na jeseň 2020 v rámci tzv. Abrahámových dohôd sprostredkovaných Spojenými štátmi. Arabské krajiny sa dlho vyhýbali nadviazaniu diplomatických vzťahov s Izraelom pre jeho konflikt s Palestínčanmi, ktorý úž trvá celé desaťročia, píše AP.

Korunný princ Muhammad ibn Zájd Nahaján izraelského prezidenta privítal vo svojom paláci za zvuku izraelskej hymny a sálv, píše AP s odvolaním sa na tamojšiu štátnu tlačovú agentúru WAM.

Hercog počas viac ako dvojhodinového rozhovoru vyzval aj ďalšie krajiny v oblasti, aby obnovili vzťahy s Izraelom. Takisto odsúdil nedávny útok na hlavné mesto Spojených arabských emirátov Abú Zabí, ku ktorému sa prihlásili jemenskí povstalci húsíovia.

Muhammad ibn Zájd Nahaján Herzogovi povedal, že postoj Izraela voči útokom húsíov na SAE "prejavuje spoločný pohľad na hrozby pre regionálnu stabilitu a mier, najmä tie zo strany milícií", uviedla kancelária izraelského prezidenta.

Herzog sa má stretnúť aj s príslušníkmi malej židovskej komunity v SAE a v pondelok (31. januára) navštívi výstavu Expo 2020 v Dubaji.