Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident Herzog sa v Bielom dome stretne s Bidenom

Biely dom, Washington DC. Foto: TASR/AP

Podľa Bieleho domu bude s Bidenom "konzultovať kľúčové otázky vrátane regionálnych a globálnych výziev".

Washington 17. októbra (TASR) - Prezident USA Joe Biden prijme na budúci týždeň v Bielom dome izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. Stretnú sa v stredu 26. októbra, oznámila tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Herzog odcestuje na dvojdňovú návštevu Washingtonu, snáď najbližšieho spojenca židovského štátu, píše AFP. Podľa Bieleho domu bude s Bidenom "konzultovať kľúčové otázky vrátane regionálnych a globálnych výziev".

Návšteva prichádza v čase napätia okolo budúcnosti iránskeho jadrového programu, pričom Bidenova administratíva sa snaží zachrániť dohodu, ktorá by výmenou za uvoľnenie sankcií obnovila medzinárodnú kontrolu nad programom. Izrael je proti dohode.

Podľa Jean-Pierreovej bude predmetom diskusií medzi Herzogom a Bidenom aj budúcnosť Palestínčanov s dôrazom na "prosperitu a bezpečnosť pre Izraelčanov i Palestínčaov", cituje AFP.

Spojeným štátom sa tento mesiac úspešne podarilo sprostredkovať dohodu medzi Izraelom a Libanonom o demarkácii spornej spoločnej námornej hranice. V Izraeli sa budú 1. novembra konať parlamentné voľby.