Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident oznámil,že s USA zdieľa správy o iránskych dronoch

Izraelský prezident Jicchak Herzog (vpravo) a šéf americkej diplomacie Antony Blinken diskutujú počas stretnutia na pôde rezortu diplomacie vo Washingtone v utorok 25. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Iránske zbrane zohrávajú kľúčovú úlohu v destabilizácii nášho sveta a medzinárodné spoločenstvo si z toho musí vziať poučenia - teraz i v budúcnosti, povedal izraelský prezident.

Washington 25. októbra (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog v utorok oznámil, že so Spojenými štátmi zdieľa informácie s cieľom potvrdiť, či Irán dodáva Rusku drony útočiace na Ukrajine. Herzog žiada ráznu reakciu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Herzog počas svojej návštevy Washingtonu hovoril s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

"Iránske zbrane zohrávajú kľúčovú úlohu v destabilizácii nášho sveta a medzinárodné spoločenstvo si z toho musí vziať poučenia - teraz i v budúcnosti," povedal izraelský prezident. "Svet musí hovoriť s Iránom rovnakou rečou - neústupčivou, zjednotenou a nekompromisnou rečou," dodal.

Herzogov úrad vo vyhlásení uviedol, že prezident bude zdieľať fotografie dronov posúdené Izraelom, na ktorých sú pozorovateľné podobnosti medzi strojmi zostrelenými na Ukrajine a strojmi testovanými v Iráne v decembri minulého roka.

Blinken počas stretnutia s Herzogom uviedol, že USA a Izrael "stoja spoločne proti nebezpečným, destabilizujúcim a terorizujúcim krokom, ktoré Irán podniká". "Poskytovanie dronov Rusku s cieľom umožniť ďalšiu agresiu voči Ukrajine a Ukrajincom ukazuje na území Ukrajiny hrozné následky," povedal. Šéf americkej diplomacie tiež sľúbil, že s Herzogom bude hovoriť aj o prejavoch násilia na západnom brehu Jordánu.

Spojené štáty a EÚ obviňujú Irán, že Rusko zásobuje dronmi, ktoré Moskva v poslednom období masívne nasadzuje na Ukrajine a uvalili preto naň sankcie. Izrael však Irán považuje za najväčšiu hrozbu a preto žiada voči nemu ďalšie rázne kroky.

Herzog sa má v stredu stretnúť s prezidentom USA Joeom Bidenom.