Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident poverí zostavením vlády Netanjahua

Na archívnej snímke bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatriročný Benjamin Netanjahu bol predsedom izraelskej vlády už v rokoch 1996 – 1999 a 2009 – 2021.

Jeruzalem 11. novembra (TASR) - Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostane v nedeľu (13.11.) oficiálny mandát na zostavenie novej vlády. Oznámila to v piatok kancelária izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, ktorý od stredy viedol povolebné konzultácie s lídrami parlamentných strán, informuje TASR.

Pravicový blok Benjamina Netanjahua a jeho ultraortodoxných a krajne pravicových spojencov zvíťazil v parlamentných voľbách z 1. novembra. V 120-člennom Knesete si zaistil väčšinu 64 mandátov.

Konkurenčný, "protinetanjahuovský" blok vedený súčasným centristickým premiérom Jairom Lapidom bude mať v novom parlamente len 54 poslancov.

Prezident v piatok po ukončení konzultácií oznámil, že si na nedeľu predvolal Netanjahua, šéfa najsilnejšej strany Likud, aby ho poveril "úlohou sformovať vládu". Dezignovaný premiér bude mať na zostavenie kabinetu 28 dní, v prípade potreby dostane k dispozícii ďalších 14 dní.

Netanjahuom vedená vláda môže byť vďaka väčšine v parlamente dostatočne stabilná a súčasne môže byť aj najpravicovejšia v dejinách Izraela, konštatovala agentúra AFP. Pôjde už o piaty izraelský vládny kabinet za necelé štyri roky.

Sedemdesiatriročný Benjamin Netanjahu bol predsedom izraelskej vlády už v rokoch 1996 – 1999 a 2009 – 2021. Poverenie prezidenta na zostavenie nového kabinetu dostane napriek tomu, že ho aktuálne súdia pre obvinenia z korupcie, ktoré Netanjahu popiera.