Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident poveril zostavením vlády Benjamina Netanjahua

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Netanjahuom vedená vláda môže byť najpravicovejšia v dejinách Izraela, konštatovala AFP. Nová vláda sa bude podľa očakávaní okrem iného usilovať o schválenie rozsiahlych súdnych reforiem.

Jeruzalem 13. novembra (TASR) - Zostavením novej izraelskej vlády poveril v nedeľu na ceremónii v Jeruzaleme prezident Jicchak Herzog bývalého premiéra Benjamina Netanjahua. Jeho pravicový blok spoločne s jeho ultraortodoxnými a krajne pravicovými spojencami zvíťazil v parlamentných voľbách z 1. novembra. Netanjahu má podľa agentúry AFP vďaka väčšine 64 mandátov 120-člennom parlamente (Knesete) šancu vytvoriť stabilnú pravicovú vládu.

Herzog poznamenal, že po konzultáciách s lídrami strany "bol výsledok jasný a úloha sformovať vládu musí byť pridelená Benjaminovi Netanjahuovi".

Prezident spomenul tiež skutočnosť, že Netanjahua aktuálne súdia pre obvinenia z korupcie, ktoré on popiera. "Samozrejme, nezabúdam na fakt, že na okresnom súde v Jeruzaleme prebieha súdne konanie proti pánovi Netanjahuovi, a vôbec to nebagatelizujem," povedal Herzog. Zároveň podotkol, že nedávny precedens jasne ukázal, že Netanjahu by mohol napriek obvineniam, ktorým čelí, slúžiť ako predseda vlády.

Dezignovaný premiér bude mať na zostavenie kabinetu 28 dní, v prípade potreby dostane k dispozícii ďalších 14 dní. Pôjde už o piaty izraelský vládny kabinet za necelé štyri roky. Sedemdesiatriročný Netanjahu bol predsedom izraelskej vlády už v rokoch 1996 – 1999 a 2009 – 2021.

Netanjahuom vedená vláda môže byť najpravicovejšia v dejinách Izraela, konštatovala AFP. Nová vláda sa bude podľa očakávaní okrem iného usilovať o schválenie rozsiahlych súdnych reforiem.