Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident pozval do Jeruzalema korunného princa SAE

Na archívnej snímke si izraelský prezident Reuven Rivlin pred prejavom nasadzuje na hlavu kipu. Foto: TASR/AP

Od nedele začalo v rámci dohody medzi krajinami fungovať telefonické spojenie.

Jeruzalem 17. augusta (TASR) - Izraelský prezident Reuven Rivlin pozval v pondelok na návštevu do Jeruzalema korunného princa Spojených arabských emirátov (SAE) Muhammada bin Zájida Nahjána. Informovala o tom agentúra DPA.

Izrael a SAE vo štvrtok oznámili, že dosiahli dohodu o nadviazaní diplomatických stykov. Ako prvý o nej informoval americký prezident Donald Trump, keďže dohodu sprostredkovali Spojené štáty.

Rivlin list Nahjánovi zverejnil v arabčine na Twitteri. Izraelský prezident zároveň označil dohodu so SAE za "vznešený a odvážny čin" a "strategický míľnik", ktorý môže pomôcť vybudovať prosperitu a dôveru medzi národmi v regióne.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že dohoda predstavuje začiatok "novej éry" vo vzťahoch Izraela s arabským svetom.

Od nedele začalo v rámci dohody medzi krajinami fungovať telefonické spojenie. Agentúra AP uviedla, že jej novinári v Jeruzaleme a Dubaji si mohli po prvý raz zavolať.

Delegácie Izraela a SAE by podľa Trumpa mali dohodu podpísať v priebehu najbližších troch týždňov v Bielom dome. Týkať by sa mala takisto zavedenia priamych letov, bezpečnosti, telekomunikácií, energetiky, cestovného ruchu a zdravotníctva. Obe krajiny tiež nadviažu spoluprácu v boji proti pandémii koronavírusu.