Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident si na Ukrajine uctí obete masakry v Babyn Jar

Jicchak Herzog, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s Herzogom povedal, že "spomienka na tieto obete je pre nás, pre každého Ukrajinca, svätá".

Kyjev 6. októbra (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog pricestoval v utorok na Ukrajinu, kde si uctí pamiatku obetí masakry v rokline Babyn Jar.

Roklina Babyn Jar neďaleko Kyjeva sa stala prvým miestom systematického vyvražďovania európskych Židov nacistickým Nemeckom. Po troch mesiacoch od napadnutia Sovietskeho zväzu Nemeckom obsadili nemecké jednotky 19. septembra 1941 Kyjev. O desať dní neskôr prišlo v Babynom Jare o život takmer 34.000 Židov. Jednotky SS vykonali masaker s miestnymi kolaborantmi.

"Je nevyhnutné hovoriť o tejto strašnej udalosti a poučiť sa z nej," povedal izraelský prezident pred príchodom na Ukrajinu, ktorá je prvou štátnou návštevou počas jeho prezidentského úradu.

"Jediným spôsobom, ako vybudovať súčasnosť a budúcnosť, v ktorej zverstvá a zločiny proti ľudskosti nemôžu nájsť oporu, je študovať minulosť vrátane holokaustu a prenasledovania židovského národa," povedal Herzog.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s Herzogom povedal, že "spomienka na tieto obete je pre nás, pre každého Ukrajinca, svätá".

Zelenskyj, Herzog a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredu chystajú na slávnostný ceremoniál, ktorý si pripomenie obete masakru. Trojica prezidentov má tiež naplánované otvorenie pamätného centra, ktoré je zatiaľ vo výstavbe a je venované príbehom východoeurópskych Židov zabitých počas holokaustu a pochovaných v masových hroboch.

Izraelský pamätník holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme si pripomenul výročie masakry novou on-line výstavou s fotografiami Židov zavraždenými v rokline Babyn Jar, ktoré roky zbieralo Svetové centrum pre pamiatku obetí holokaustu.