Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident vyzval na zastavenie schvaľovania súdnej reformy

Príslušníci jazdnej polície sa pokúšajú rozohnať izraelských demonštrantov, ktorí blokujú diaľnicu počas protestu proti vládnemu návrhu súdnej reformy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avive 25. marca 2023. Foto: TASR/AP

Začiatkom tohto mesiaca Herzog zverejnil kompromisný návrh reformy súdnictva. Opozícia k nemu zaujala rezervovaný prístup, ale koalícia ho okamžite odmietla.

Jeruzalem 27. marca (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzgo v pondelok vyzval vládu, aby okamžite zastavila legislatívny proces súvisiaci so spornou reformou justície. Na svojom webe o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

"Celý národ je hlboko znepokojený. Bezpečnosť, hospodárstvo, spoločnosť - to všetko je ohrozené," uviedol Herzog v pondelok ráno - po noci spontánnych masových protestov vyvolaných odvolaním ministra obrany Joava Galanta.

Galant bol prvým vysokopostaveným členom vládnucej strany Jednota (Likud), ktorý sa vyslovil proti návrhu zmien v justícii: povedal, že hlboké rozpory na politickej scéne a v spoločnosti môžu viesť k oslabeniu armády a ohrozeniu bezpečnosti štátu.

Herzog vyhlásil: "Toto nie je politický moment, toto je chvíľa pre vodcovstvo a zodpovednosť." Naliehal na vládu, aby "v záujme jednoty s ľudom Izraela", v záujme zodpovednosti, ktorá jej prináleží, okamžite zastavila legislatívny proces.

Začiatkom tohto mesiaca Herzog zverejnil kompromisný návrh reformy súdnictva. Opozícia k nemu zaujala rezervovaný prístup, ale koalícia ho okamžite odmietla.

TOI informoval, že v Izraeli sa očakáva, že minister Benjamin Netanjahu vystúpi v pondelok dopoludnia s vyhlásením k situácii. Oficiálne však zatiaľ túto informáciu nikto nepotvrdil.

Podľa správ hebrejskojazyčných médií Netanjahu strávil väčšinu noci stretnutiami so svojimi politickými spojencami.

Podľa nepotvrdených správ, zverejnených v pondelok ráno médiami, v nedeľu večer a v noci nadnes demonštrovalo po celej krajine 600.000-700.000 Izraelčanov.