Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident zakončil návštevu Turecka v synagóge

Jicchak Herzog, archívne foto. Foto: TASR/AP

Synagóga Neve Šalom v Istanbule je dôležitá pre miestnu židovskú komunitu.

Istanbul 10. marca (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog ukončil svoju historickú návštevu Turecka v istanbulskej synagóge. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Ide o prvú návštevu izraelskej hlavy štátu v Turecku od roku 2007. Jicchak Herzog v stredu v Ankare viedol rozhovory s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a neskôr sa spolu s istanbulskou židovskou komunitou v synagóge Neve Šalom zúčastnil na modlitbách za ukrajinských utečencov, ako aj za Turecko a prezidenta Erdogana.

Herzog v súvislosti s návštevou uviedol, že ohľadne procesu zblíženia medzi Izraelom a Tureckom si netreba robiť ilúzie, pričom tento vzťah "odráža strategické a bilaterálne záujmy". Na tlačovej konferencii s Erdoganom dodal, že hoci sa nezhodnú vo všetkom, budú sa snažiť vyriešiť nezhody s rešpektom.

Synagóga Neve Šalom v Istanbule je dôležitá pre miestnu židovskú komunitu. V roku 1986 v nej došlo k teroristickému útoku, ktorý si vyžiadal 22 obetí. Ďalšie útoky sa uskutočnili v rokoch 1992 a 2003. Prihlásila sa k nim turecká bunka al-Káidy.

V Turecku aktuálne žije približne 15.000 Židov.