Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident žiada prehĺbenie partnerstva s Nemeckom

Izraelský prezident Isaac Herzog počas prejavu v Spolkovom sneme nemeckého parlamentu Bundestag v Berlíne 6. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Herzog chce v sprievode Steinmeiera navštíviť aj pamätník na pôde koncentračného tábora Bergen-Belsen na západe Nemecka.

Berlín 6. septembra (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog sa v utorok na pôde nemeckého parlamentu vyslovil za prehĺbenie partnerstva medzi Nemeckom a Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Herzog počas prejavu povedal, že je tiež potrebné pamätať si nemecké zločiny z obdobia nacizmu. Spomienky sú podľa jeho slov stále súčasťou židovskej identity. Poslancov vyzval, aby povstali a spoločne sa pomodlili za šesť miliónov zavraždených Židov v období druhej svetovej vojny.

"Antisemitizmus nie je len problémom minulosti, nie je len problémom ostatných, extrémistov," povedala predsedníčka Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbel Basová. Antisemitizmus je podľa nej dodnes prítomný v nemeckej spoločnosti. Preto by sa nemali nad tým privierať oči a nemali byť prítomné prejavy nesprávne chápanej tolerancie. Basová tiež sľúbila, že bude presadzovať plány na zriadenie nemecko-izraelskej organizácie pre mladých ľudí.

Herzog pricestoval na trojdňovú návštevu Nemecka v nedeľu. V pondelok si s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom na spomienkovej slávnosti pripomenul 50. výročie útoku na izraelských športovcov počas olympijských hier v Mníchove.

Herzog chce v sprievode Steinmeiera navštíviť aj pamätník na pôde koncentračného tábora Bergen-Belsen na západe Nemecka. V roku 1987 tento pamätník ako prvý izraelský prezident navštívil jeho otec Chajim Herzog, píše na svojej webovej stránke týždenník Die Zeit.