Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelský prokurátor chce obžalovať spolupracovníkov Netanjahua

Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Siedmi muži budú podľa prokurátora obvinení z rôznych trestných činov vrátane úplatkárstva, prania špinavých peňazí a podvodu.

Jeruzalem 6. decembra (TASR) - Izraelský prokurátor vo štvrtok oznámil, že plánuje obžalovať siedmich mužov vrátane blízkych spolupracovníkov premiéra Benjamina Netanjahua, v prípade korupcie v súvislosti s nákupom nemeckých ponoriek. Informovala o tom agentúra AP.

Siedmi muži budú podľa prokurátora obvinení z rôznych trestných činov vrátane úplatkárstva, prania špinavých peňazí a podvodu.

Medzi obvinenými je Netanjahuov právnik David Šimron, ktorý je zároveň jeho bratrancom. Šimron zastupoval nemeckú firmu zapletenú v prípade predaja ponoriek a podozrievali ho, že využil svoj vplyv na premiéra. Z korupcie sú tiež podozriví bývalý šéf Netanjahuovej kancelárie David Šaran a aj bývalý veliteľ izraelského námorníctva Eliezer Marom.

Netanjahu čelí žalobe z úplatkárstva, podvodu a porušenia dôvery v troch od seba nezávislých prípadoch známych ako Kauza 1000, 2000 a 4000. Vyšetrovaný je aj v prípade známom ako Kauza 3000. Netanjahu obvinenia odmieta a k štvrtkovým žalobám sa podľa AP nevyjadril.