Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Izraelský šéf zdravotníctva: Falšovanie očkovacích pasov bude trestné

Na archívnej snímke Juli Edelstein. Foto: TASR/AP

Kohokoľvek, kto si vytlačí doma očkovací certifikát, nakoniec dostihneme, varuje Edelstein.

Jeruzalem 18. februára (TASR) - Za sfalšovanie potvrdenia o zaočkovaní proti chorobe COVID-19 bude obyvateľom Izraela hroziť nepodmienečný trest odňatia slobody. Vo štvrtok to uviedol tamojší minister zdravotníctva Juli Edelstein, ktorého cituje agentúra DPA.

"Chcem len povedať, že kohokoľvek, kto si vytlačí doma očkovací certifikát, nakoniec dostihneme... a skončí vo väzení," povedal Edelstein na tlačovej konferencii.

Šéf rezortu zdravotníctva ďalej pripomenul, že osoby zaočkované oboma dávkami vakcíny, ako aj ľudia, ktorí COVID-19 prekonali, budú môcť už od nedele využívať telocvične, kiná, divadlá, hotely a synagógy, ak sa preukážu tzv. zeleným pasom.

Niektorí zamestnávatelia budú od svojich zamestnancov vyžadovať, aby sa buď dali zaočkovať, alebo každých 48 hodín podstúpili test na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2.

Izraelská pandemická komisia v utorok schválila postupné uvoľňovanie epidemiologických opatrení. Do lavíc sa od nedele v menej rizikových mestách vrátia žiaci v posledných dvoch triedach základných a stredných škôl. Nákupné centrá, trhy, butiky, múzeá, knižnice a synagógy sa taktiež otvoria v nedeľu, musia však dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Tretí lockdown v židovskom štáte zaviedli 27. decembra a odvtedy ho štyrikrát predĺžili.