Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský súd potvrdil zákaz modlitieb Židov na Chrámovej hore

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett po nedeľňajšej udalosti vydal oficiálne oznámenie, v ktorom zdôraznil, že "Izrael nemení a nemá v úmysle meniť súčasný stav na Chrámovej hore".

Jeruzalem 26. mája (TASR) - Odvolací súd v Jeruzaleme v stredu potvrdil zákaz modlitieb Židov na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Zrušil tým sporné rozhodnutie nižšieho súdu z nedele, ktoré vyvolalo hnev v radoch Palestínčanov. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúr ANSA a Reuters.

Súd zrušil rozhodnutie sudcu nižšej inštancie, ktorý v nedeľu (22. mája) rozhodol v prospech trojice Židov vykázaných z priestorov tohto posvätného miesta, čím podľa Reuters spochybnil zákonnosť zákazu židovských modlitieb.

Sudca však v stredu v odvolacom konaní potvrdil, že obmedzenie vzťahujúce sa na židovských návštevníkov Chrámovej hory zostáva v platnosti.

Izraelský premiér Naftali Bennett po nedeľňajšej udalosti vydal oficiálne oznámenie, v ktorom zdôraznil, že "Izrael nemení a nemá v úmysle meniť súčasný stav na Chrámovej hore".

Chrámová hora je najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najposvätnejšie miesto islamu. Židia podľa dlhodobo platnej konvencie môžu toto miesto navštíviť, avšak nemajú povolené modliť sa tam.

Izraelské bezpečnostné sily sú v týchto dňoch v stave pohotovosti pre obavy z násilností pred kontroverzným vlajkovým pochodom ulicami Jeruzalema, ktorý sa z iniciatívy izraelských nacionalistov uskutoční túto nedeľu. Izraelskí nacionalisti si týmto pochodom pripomínajú výročie znovuzjednotenia Jeruzalema obsadením jeho východnej časti, ku ktorému došlo v roku 1967 počas šesťdňovej vojny.