Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izraelu pripisované nálety v Sýrii si vyžiadali najmenej 57 obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Letectvo podniklo okolo 18 útokov proti viacerým cieľom.

Bejrút 13. januára (TASR) - Počet obetí série náletov na pozície jednotiek sýrskej armády a ich iránskych spojencov stúpol na najmenej 57. Informovalo o tom v stredu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré sídli v Británii a vo svojich správach využíva sieť informátorov v Sýrii.

Tieto nálety sú pripisované Izraelu, ten správy o podobných operáciách svojej srmády komentuje a potvrdzuje len v ojedinelých prípadoch.

Agentúra DPA spresnila, že v stredu v skorých ranných hodinách bolo v oblasti na východe Sýrie podniknutých okolo 18 náletov, ktorých cieľom boli sklady zbraní a stanovištia armádnych jednotiek. Zahynulo pri nich najmenej 14 vojakov sýrskej armády. Zvyšné obete sú Nesýrčania - príslušníci proiránskych polovojenských oddielov.

Rámí Abdal Rahmán zo SOHR podľa DPA konštatoval, že šlo o zďaleka najničivejšie útoky tohto druhu v Sýrii.

Rahmán vyslovil predpoklad, že medzi obeťami sú aj príslušníci iránskych Revolučných gárd a libanonského hnutia Hizballáh.

Terčom týchto náletov boli aj pozície Fátimovských brigád, ktoré vznikli v roku 2014. Ide o afganské šiitské proiránske milície, ktoré v občianskej vojne v Sýrii bojujú po boku tamojšej vládnej armády.

Agentúra DPA informovala, že správy o náletoch zverejnili aj štátne médiá v Sýrii, pričom však neuviedli počty obetí.

Sýrske médiá spresnili, že terčom útokov bolo mesto Dajr az-Zaur a okolie Búkamálu. Izraelský spravodajský server Ynetnews v tejto súvislosti informoval, že táto oblasť sa považuje za pozemný koridor pre iránsky personál a zbrane prepravované cez Irak pre milície a ich spojencov v Sýrii a Libanone.

V priebehu necelého týždňa išlo už o druhú vlnu Izraelu pripisovaných útokov. Tie zo 7. januára sa zamerali na pozície v južnej Sýrii a na južnom okraji hlavného mesta Damask a spôsobili smrť siedmich proiránskych bojovníkov. 

Izraelu pripisované útoky v Sýrii sa považujú za pokus židovského štátu zabrániť Iránu, hlavnému spojencovi sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v posilňovaní vojenského vplyvu v regióne.

Občianska vojna v Sýrii, ktorá vypukla po brutálnom potlačení protivládnych protestov, si vyžiadala životy viac ako 380.000 ľudí. V obave pred bojmi svoje domovy opustili milióny Sýrčanov, ktorí sa buď presídlili v rámci svojej krajiny alebo do zahraničia.