Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelský vojak smrteľne zranil Palestínčana

Na archívnej snímke osada v Predjordánsku, v blízkosti izraelského Jeruzalemu. Foto: TASR/AP

Mladík predtým zaútočil na vojaka kladivom a spôsobil mu zranenia na tvári.

Jeruzalem 8. septembra (TASR) - Izraelský vojak vo štvrtok smrteľne postrelil mladého Palestínčana, ktorý naňho predtým zaútočil kladivom a spôsobil mu zranenia na tvári. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá citovala vyjadrenie izraelskej armády, že ide o štvrtý podobný incident na okupovanom území za posledné dni.

Útok na izraelského vojaka sa odohral počas rutinnej operácie izraelskej armády pri meste Bajtín neďaleko Ramalláhu v Predjordánsku. Vojak na útok Palestínčana reagoval "ostrou streľbou smerom k podozrivému a zneškodnil ho", uviedol hovorca, ktorý potvrdil útočníkovu smrť.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva identifikovalo zabitého ako 17-ročného Chajsama Haního Mubáraka.

Palestínske islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskom pásme Gazy, vzdalo Mubárakovi hold ako "mučeníkovi" a uviedlo, že bol jedným z jeho členov.

Vo svojom vyhlásení Hamas upozornil, že "opakujúce sa zločiny" Izraela neovplyvnia "odhodlanie palestínskeho ľudu pokračovať v odpore všetkými prostriedkami".

Izrael zintenzívnil hliadkovanie a pátracie operácie po tom, ako v marci pri vlne útokov na izraelské ciele zahynulo 19 ľudí, väčšinou Izraelčanov. Izraelská armáda sa zameriava najmä na sever Predjordánska, pričom svoje razie na mestá pod palestínskou správou podniká takmer každú noc. Počas nich často dochádza k incidentom s miestnymi obyvateľmi.

AFP pripomenula, že v stredu počas potýčok v utečeneckom tábore al-Fára pri Džaníne prišiel o život jeden Palestínčan a ďalší dvaja ľudia zahynuli začiatkom tohto týždňa počas zásahov izraelských zložiek v mestách Džanín a Kabatíja.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Aviv Kochavi v pondelok povedal, že počas razií doteraz zatkli približne 1500 hľadaných osôb. Dodal, že v posledných mesiacoch sa izraelským bezpečnostným zložkám podarilo zabrániť "stovkám útokov".