Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

J. Biden: Trumpov právnik Guiliani nepatrí na obrazovku

Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Bidenovej kampane Guiliani svojimi lživými výrokmi porušuje pravidlá korektného správania v televíznych interview.

Washington 30. septembra (TASR) - Volebný štáb demokratického uchádzača o prezidentskú kandidatúru Joea Bidena vyzval hlavné americké televízie, aby neposkytovali priestor Rudymu Giulianimu, osobnému právnikovi prezidenta USA Donalda Trumpa. Guilianiho pritom obvinila zo šírenia klamstiev prostredníctvom televíznych interview, informovala stanica CNN.

"Žiadame vás, aby ste mu (Guilianimu) viac nedávali priestor vo svojom vysielaní," uvádza sa vo výzve predstaviteliek Bidenovej kampane Anity Dunnovej a Kate Bedingfieldovej, ktorú adresovali moderátorom a producentom nedeľňajších diskusných relácií amerických televízií, a tiež šéfom ich spravodajských úsekov.

Trumpov právnik podľa nich prostredníctvom svojich opakovaných televíznych vystúpení šíri "šialené, ničím nepodložené a zúfalé lži", a to s čoraz väčšou intenzitou.

Rudy Giuliani reagoval tvrdením, že sa ho Bidenov volebný štáb pokúša umlčať, pretože kladie nepríjemné otázky týkajúce sa Joea Bidena a jeho syna v tzv. ukrajinskej kauze.

"Nikdy som nepočul o kandidátovi, ktorý... by chcel dostať preč z médií niekoho, kto kladie legitímne otázky týkajúce sa jeho osoby," povedal Giuliani pre noviny Washington Examiner.

Trumpov právnik tvrdí, že Joe Biden sa snažil ovplyvňovať a zastrašovať ukrajinské úrady, aby zastavili vyšetrovanie korupčnej kauzy týkajúcej sa jeho syna Huntera Bidena. Giuliani podľa vlastných slov môže doložiť toto tvrdenie výpoveďou svedka ochotného svedčiť pod prísahou.

Len v nedeľu sa tento bývalý starosta New Yorku objavil v dvoch nedeľňajších ranných šou: "This Week" televízie ABC a "Face the Nation" na CBS. Zároveň vystúpil v konzervatívnej televíznej stanici Fox News, kde mu dávajú priestor takmer denne, pričom obhajoval Donalda Trumpa a útočil na Joea Bidena.

Podľa Bidenovej kampane Guiliani svojimi lživými výrokmi porušuje pravidlá korektného správania v televíznych interview. Oslovené stanice bezprostredne na túto - na americké pomery neobvyklú - výzvu nereagovali.

Samotný právnik Guiliani obvinenia z porušovania etických princípov odmieta a tvrdí, že len bráni prezidenta pred útokmi demokratov. "Obhajujem svojho klienta najlepšie, ako dokážem," vyhlásil v nedeľu v televízii ABC.