Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

J. Blinken vyjadril Česku podporu a solidaritu v prípade Vrbětice

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony J. Blinken, archívne foto. Foto: TASR/AP

K vyhosteniu jedného ruského diplomata pristúpilo minulý týždeň aj Bulharsko.

Praha/Washington 2. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony J. Blinken v nedeľu telefonicky hovoril s českým premiérom Andrejom Babišom. Témou ich rozhovoru bola kauza Vrbětice.

Ako informoval Deník N, Blinken zdôraznil solidaritu s ČR pri "odvážnej reakcii na podvratné a smrtiace akcie na českej pôde".

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že Blinken a Babiš sa zhodli na "potrebe trvalej jednoty a odhodlania v reakcii na destabilizujúce akcie Ruska."

"Rozhodnutie českej vlády vylúčiť (ruskú) spoločnosť Rosatom z jadrového tendra Dukovany a dramaticky obmedziť prítomnosť ruských spravodajských služieb v Prahe zvýšili bezpečnosť České republiky a NATO," píše sa vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie Prahy zo 17. apríla, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky.

Česko v súvislosti s tým následne vyhostilo 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe. Moskva reagovala vyhostením 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve a následne oznámila, že v počtoch pracovníkov ambasád prechádza na "striktnú paritu".

V rámci solidarity s ČR pristúpili k vyhosteniu zamestnancov ruských veľvyslanectiev vo svojich krajinách aj Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovensko, ktoré 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zamestnancov ruskej diplomatickej misie v SR. Moskva v stredu oznámila odvetné vyhostenie diplomatov týchto krajín.

K vyhosteniu jedného ruského diplomata pristúpilo minulý týždeň aj Bulharsko.

Stalo sa tak deň po tom, ako bulharská prokuratúra oznámila, že zo zodpovednosti za štyri výbuchy v muničných skladoch v Bulharsku v rokoch 2011-2020 podozrieva šiestich Rusov. V skladoch bola uskladnená munícia patriaca tamojšiemu obchodníkovi so zbraňami Emilijanovi Gebrevovi.

Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat aj časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v muničnom sklade v českých Vrběticiach.