Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident J. Gauck v sprievode M. Zemana navštívil Terezín

Nemecký prezident Joachim Gauck na návšteve Terezína Foto: TASR

Joachim Gauck v prednáške na pôde Univerzity Karlovej označil za smutný vrchol spolunažívania oboch národov okupáciu niekdajšieho Československa fašistami a povojnový odsun Nemcov z krajiny.

Praha/Terezín 6. mája (TASR) - Prezidenti ČR a Nemecka, Miloš Zeman a Joachim Gauck navštívili dnes Terezín a v tamojšej Malej pevnosti si uctili pamiatku obetí nacistov z druhej svetovej vojny. Informovali o tom Český rozhlas i Česká televízia.

Hostia si v sprievode hajtmana Ústeckého kraja Oldřicha Bubeníčka a ďalších krajských predstaviteľov prezreli niekdajšiu obávanú väznicu pražského gestapa, oboznámili sa s históriou Malej pevnosti.

Prezidenti sa stretli aj s pamätníkmi udalostí v Terezíne a položili kvety na mieste bývalého popraviska. Nechýbal pietny akt na Národnom cintoríne a položenie vencov k terezínskemu pamätníku, na ktorého záver sa konala spoločná modlitba za účasti vrchného rabína ČR a Prahy Karola Sidona.

Najvyšší nemecký predstaviteľ následne navštívil ešte múzeum geta.

V osobe niekdajšieho evanjelického pastora a východonemeckého disidenta zavítal do Terezína vôbec po prvý raz prezident Nemeckej spolkovej republiky. Joachim Gauck tak nadviazal na svoju návštevu v Lidiciach pri nástupnej návšteve ČR v roku 2012, ktoré navštívil tiež ako vôbec prvý nemecký prezident.

Pred návštevou Terezína absolvoval Joachim Gauck vystúpenie na pôde Univerzity Karlovej, ktorému predchádzalo veľké očakávanie.

Za smutný vrchol spolunažívania oboch národov označil pri tejto príležitosti okupáciu niekdajšieho Československa fašistami a povojnový odsun Nemcov z krajiny. Súčasne ocenil fakt, že ani táto skúsenosť "neudusila" vzájomné vzťahy.

Dejiny česko-nemeckých vzťahov označil za dejiny utrpenia. Zároveň však pripomenul, že oba národy spája skúsenosť s komunizmom a skutočnosť, že ho dokázali prekonať. Za svoj vzor označil niekdajšieho československého a neskôr českého prezidenta Václava Havla, ktorý podľa jeho slov zostal nebojácny, neúplatný a nezlomený aj po rokoch strávených vo väzení a svoj národ priviedol k demokracii a do Európy. Rečník však vyzdvihol aj odporcov okupácie, a to tak študentov z roku 1939, alebo Jana Palacha v roku 1969.

"Česi a Nemci majú spoločne v Európe jednu povinnosť, už nikdy nepripustiť, aby bola mnohotvárnosť zničená a násilie triumfovalo nad duchom, nikdy a nikde," zdôraznil v závere svojho vystúpenia nemecký spolkový prezident.

Joachim Gauck si ešte pred ním prevzal z rúk rektora Univerzity Karlovej Tomáša Zimu zlatú pamätnú medailu, ktorú mu inštitúcia udelila za zásluhy o rozvoj spolupráce a vzájomné porozumenie medzi národmi.