Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

J. Kórea a USA vykonali letecké cvičenia napriek hrozbám Pchjongjangu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že cvičenia USA a ich spojencov sa priblížili k hranici, ktorú už Pchjongjang nebude tolerovať.

Soul 3. februára (TASR) - Spojené štáty a Južné Kórea v piatok aj napriek protestom zo strany KĽDR uskutočnili už druhýkrát v priebehu jedného týždňa vojenské cvičenia. Pchjongjang tvrdí, že takéto manévre len zvýšia napätie na Kórejskom polostrove. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Do piatkového spoločného leteckého cvičenia boli zapojené i juhokórejské bojové lietadlá typu F35A a americké stíhačky F-22 a F-35B, informovali juhokórejské ozbrojené zložky.

"Vojenské letectvá oboch krajín budú aj naďalej zintenzívňovať spoločné manévre, aby nadobudli obranné kapacity a boli pripravené na raketové a jadrové vyhrážky zo strany Severnej Kórey," dodala armáda.

Reuters pripomína, že Pchjongjang vlani uskutočnil rekordný počet testov balistických striel, ktoré sú v súlade s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN zakázané. Americkí predstavitelia varujú, že sa KĽDR môže pripravovať na vykonanie prvého testu jadrovej zbrane od roku 2017.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že cvičenia USA a ich spojencov sa priblížili k hranici, ktorú už Pchjongjang nebude tolerovať. Varovalo, že Kórejský polostrov sa môže zmeniť na "obrovský vojenský arzenál" a "vojnovú zónu".