Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

J. Kórea: Čo Kuka ide do väzenia za falošné školské diplomy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Exminister spravodlivosti avizoval, že sa proti rozsudku odvolá.

Soul 3. februára (TASR) - Juhokórejský súd odsúdil bývalého ministra spravodlivosti Čo Kuka na dva roky väzenia za to, že sfalšoval potvrdenia o vzdelaní svojich detí. V piatok o tom informovali predstavitelia súdu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kuk bol v minulosti univerzitným profesorom a populárnym poradcom juhokórejského exprezidenta Mun Če-ina a očakávalo sa, že sa bude uchádzať o post hlavy štátu. V roku 2019 bol vymenovaný za ministra spravodlivosti.

Len mesiac po uvedení do úradu sa však objavili podozrenia, že Kuk sfalšoval potvrdenia o vzdelaní a ďalšiu dokumentáciu svojich dvoch detí, aby im tak uľahčil prijatie na vysoké školy a postgraduálne štúdiá. Kuk sa preto rozhodol z funkcie ministra odstúpiť.

Okresný súd v Soule uznal Čo Kuka za vinného vo veci falšovania úradných dokumentov a odsúdil ho na dva roky väzenia. Exminister musí okrem toho zaplatiť pokutu vo výške šesť miliónov juhokórejských wonov (približne 4500 eur).

"Povaha trestných činov, ktorých sa Kuk dopustil, je závažná, keďže dlhé roky využíval svoju funkciu univerzitného profesora, aby ovplyvnil prijímací proces uchádzačov o štúdium," vyhlásil súd. Spresnil, že Kuk bol uznaný za vinného aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa pri vyšetrovaní korupčného škandálu.

Exminister spravodlivosti avizoval, že sa proti rozsudku odvolá.