Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

J. Kórea vráti pozostatky čínskych vojakov zabitých v kórejskej vojne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína a bývalý Sovietsky zväz podporovali Pchjongjang počas vojny, ktorá sa začala inváziou KĽDR do Južnej Kórey.

Soul 17. novembra (TASR) - Pozostatky 25 čínskych vojakov zabitých v kórejskej vojne v rokoch 1950-1953 budú na budúci týždeň odoslané do ich vlasti, uviedlo v piatok juhokórejské ministerstvo obrany. Pôjde už o desiatu repatriáciu tohto druhu, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Jonhap.

Slávnostný akt odovzdania pozostatkov sa uskutoční na budúci štvrtok na Medzinárodnom letisku Inčchon západne od Soulu a spoločne ho zorganizujú juhokórejské ministerstvo obrany a čínske ministerstvo pre záležitosti veteránov.

Južná Kórea doteraz vrátila 913 súprav pozostatkov čínskych vojakov zabitých počas vojny, odkedy sa obe krajiny v roku 2014 dohodli na projekte repatriácie.

"Ministerstvo národnej obrany bude pokračovať v repatriácii pozostatkov čínskych vojakov exhumovaných v Južnej Kórei v rámci humanitárneho úsilia a priateľskej spolupráce medzi Južnou Kóreou a Čínou," uviedol silový rezort v oznámení.

Čína a bývalý Sovietsky zväz podporovali Pchjongjang počas vojny, ktorá sa začala inváziou KĽDR do Južnej Kórey. Konflikt sa skončil prímerím, nie však mierovou zmluvou; obe krajiny sú technicky stále vo vojnovom stave.