Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

J. McCain chce kvôli Krymu oprášiť plány na radar, Zaorálek nesúhlasí

Foto: christianstogether.net

Okrem iného senátor McCain odporučil, aby USA uskutočnili spoločné vojenské cvičenia s armádami pobaltských krajín, ktoré boli kedysi súčasťou niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

Praha/Washington 11. marca (TASR) - Spojené štáty by podľa republikánskeho senátora Johna McCaina mali na ruskú inváziu na ukrajinský Krym odpovedať realizáciou obranného raketového systému v Česku a Poľsku, od ktorého v roku 2009 na príkaz súčasného prezidenta Baracka Obamu ustúpili.

Podľa českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka by taký systém na súčasnej situácii nič nezmenil. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál iDNES.cz.

"Reštartujte systém protiraketovej obrany v Českej republike a Poľsku, ktorý Obama zrušil, aby upokojil (ruského prezidenta Vladimira) Putina," povedal v pondelok arizonský senátor v programe americkej spravodajskej televízie Fox News.

Podľa Zaorálka situácia na Kryme predstavuje "úplne inú rovinu hrozby", než na ktorú sa mal zameriavať skôr plánovaný radar v Česku. "Taký systém nič na súčasnej situácii nezmení. Navyše, naša bezpečnosť dnes ohrozená nie je," uviedol šéf českej diplomacie.

McCain vyhlásil, že ruské obsadenie Krymu predpovedal, a dodal, že teraz má starosti o východnú Ukrajinu - vzhľadom na to, aké "úspechy" Putin zatiaľ dosiahol.

Okrem iného McCain odporučil, aby USA uskutočnili spoločné vojenské cvičenia s armádami pobaltských krajín, ktoré boli kedysi súčasťou niekdajšieho Sovietskeho zväzu a ktoré sú teraz pod obrovským Putinovým tlakom. Vyzval tiež na čo najskoršie prijatie Gruzínska a Moldavska do NATO - časti oboch týchto štátov Rusko v súčasnosti takisto okupuje, pripomenul web iDNES.cz.