Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

J. Trudeau: Kanaďania odmietli vo voľbách negativitu

Líder Liberálnej strany Kanady Justin Trudeau máva v sídle strany v Montreale 21. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Trudeau porazil v pondelkových parlamentných voľbách svojho najsilnejšieho súpera, konzervatívcov, a obhájil funkciu.

Ottawa 22. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump zablahoželal v utorok skoro ráno kanadskému liberálnemu premiérovi Justinovi Trudeauovi, pretože po pondelkových parlamentných voľbách v Kanade sa udržal pri moci, aj keď v parlamente získal len menšinu.

"Blahoželám Justinovi Trudeauovi k úžasnému a ťažko vybojovanému víťazstvu. Kanada je dobre spravovaná," napísal Trump na Twitteri. "Teším sa na spoluprácu s Vami pri zlepšovaní oboch našich krajín!"

Najviac kresiel v kanadskom 338-člennom parlamente získala Trudeauova Liberálna strana Kanady, ktorá bude mať šancu zostaviť vládu - nemá však väčšinu kresiel, čo znamená, že sa bude musieť spoliehať na nejakú opozičnú stranu, ak chce zostať pri moci. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Jagmeet Singh, líder kanadskej Novej demokratickej strany, oznámil, že premiérovi Trudeauovi už tiež zagratuloval. Dodal, že bude konštruktívnym účastníkom v novom parlamente.

Trudeau sa podľa očakávania bude spoliehať v parlamente práve na ľavicovú Novú demokratickú stranu a zákony z času na čas schvaľovať s jej podporou.

Premiér Trudeau vyhlásil, že Kanaďania odmietli rozdelenosť spoločnosti a negatívne nálady a zvolili si progresívny program.

Trudeau porazil v pondelkových parlamentných voľbách svojho najsilnejšieho súpera, konzervatívcov, a obhájil funkciu. Hoci so svojimi liberálmi stratil väčšinu, dosiahol nečakane dobrý výsledok, keďže ho pred voľbami oslabila séria škandálov, ktoré poškvrnili jeho povesť liberálnej ikony.

Premiér porušil po voľbách protokol a prejav začal práve vtedy, keď spustil príhovor aj jeho konzervatívny rival Andrew Scheer.

Trudeau povedal, že bude pracovať aj v prospech tých, čo ho nevolili.