Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Jaceňuk potvrdil ochotu hovoriť s Ruskom, odmietol referendum na Kryme

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk reční počas tlačovej konferencie počas summitu o Ukrajine 6. marca 2014 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Jaceňuk podľa vlastných slov požiadal o druhý telefonický rozhovor s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom.

Kyjev 7. marca (TASR) - Arsenij Jaceňuk, ktorého ukrajinský parlament zvolil do funkcie predsedu vlády, dnes v Kyjeve uviedol, že Ukrajina a EÚ sa rozhodli v dohľadnom čase podpísať politickú časť asociačnej zmluvy. Dodal, že vo veci momentálne prebiehajú tzv. technické rokovania. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve, ktorá bola venovaná výsledkom jeho štvrtkovej cesty na mimoriadny summit EÚ v Bruseli, Jaceňuk uviedol, že Ukrajina je pripravená na rozhovory s Ruskom, Moskva však musí najskôr stiahnuť svojich vojakov, dodržiavať medzinárodné dohody a zastaviť podporu "separatistov a teroristov".

Ako štvrtú podmienku uviedol, že "najprv treba celému svetu oznámiť, že Moskva a Kyjev začali budovať vzájomné vzťahy nového typu". Dodal, že Ukrajina "nikdy nebude podriadená Rusku, nebude ani filiálkou Ruska na území Ukrajiny. Toto musí ruské vedenie pochopiť".

Jaceňuk požiadal o telefonický rozhovor s ruským premiérom


Jaceňuk podľa vlastných slov požiadal o druhý telefonický rozhovor s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Obaja spolu hovorili minulú sobotu. Išlo o dosiaľ jediný kontakt medzi oboma krajinami na vysokej úrovni od začiatku najnovšej krízy, konštatovala agentúra Reuters.

Nová kríza na Ukrajine vypukla, keď sa v Autonómnej republike Krym pred týždňom ujalo moci nové proruské vedenie, ktoré neuznáva novú vládu v Kyjeve, a keď operačnú kontrolu de facto nad celým polostrovom prevzali ruskí ozbrojenci. Promoskovské vedenie navyše vo štvrtok oznámilo, že jeho parlament hlasoval za okamžitý vstup Krymu do Ruskej federácie. Referendum, ktoré toto rozhodnutie má potvrdiť, sa bude konať 16. marca.

"Nikto v civilizovanom svete neuzná výsledky takzvaného referenda, uskutočneného týmito takzvanými úradmi," dodal Jaceňuk, ktorý plány krymských predstaviteľov označil za protiprávne a neústavné.

Premiér Jaceňuk na tlačovej konferencii informoval, že EÚ je pripravená poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 15 miliárd dolárov. Asi dve miliardy dolárov dostane Ukrajiny v čo najkratšom čase ako makrofinančnú pomoc, ktorá jej pomôže vykonať reformy a stabilizovať ekonomickú situáciu. Súčasťou balíka finančnej pomoci s EÚ je aj dohoda o veľkých investíciách na Ukrajine.

Jaceňuk sa pred časom vyjadril, že Ukrajina sa ocitla v najzávažnejšej kríze za posledných 20 rokov svojich novodobých dejín.