Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Jadrová dohoda podľa Raísího neobmedzí politiku Teheránu

Ebráhím Raísí (na snímke). Foto: TASR/AP

Raísí (60) je považovaný za blízkeho spojenca najvyššieho vodcu Alího Chameneího, ktorý je v Iráne hlavou štátu a najvyššie postaveným politickým i náboženským činiteľom.

Teherán 21. júna (TASR) - Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými mocnosťami z roku 2015 nebude obmedzovať zahraničnú politiku Teheránu. V pondelok to na svojej prvej tlačovej konferencii od piatkových volieb uviedol novozvolený iránsky prezident Ebráhím Raísí, píše agentúra Reuters.

"Budeme v interakcii so svetom. Nebudeme spájať záujmy iránskeho ľudu s jadrovou dohodou," uviedol Raísí. Okrem toho dodal, že Spojené štáty spomínanú dohodu porušili a svoje záväzky nesplnila ani Európska únia. "Žiadam USA, aby sa vrátili k plneniu svojich záväzkov vyplývajúcich z tejto dohody... všetky sankcie uvalené na Irán musia byť zrušené a preskúmané Teheránom," skonštatoval.

Podľa agentúry AP sa Raisí tiež vyjadril, že sa nestretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a nebude ani vyjednávať v súvislosti s iránskym programom balistických rakiet či Teheránom podporovanými milíciami v iných krajinách.

Raísí, konzervatívny šéf iránskej justície, tiež sám seba označil za "ochrancu ľudských práv", keď odpovedal na otázku týkajúcu sa svojej účasti na hromadnej poprave zhruba 5000 ľudí v roku 1988.

Raísí (60) je považovaný za blízkeho spojenca najvyššieho vodcu Alího Chameneího, ktorý je v Iráne hlavou štátu a najvyššie postaveným politickým i náboženským činiteľom. Ostrý kritik Západu Raísí vo funkcii prezidenta nahradí v auguste Hasana Rúháního, ktorý v minulosti viackrát vyjadril presvedčenie, že sa jadrovú dohodu podarí obnoviť. Raísí zastáva hlboko konzervatívne názory na mnohé spoločenské otázky vrátane úlohy žien vo verejnom živote. Opozícia a ľudskoprávne organizácie ho obviňujú, že chce obmedziť spoločenské slobody, využívanie internetu i práva žien.

Diplomati sa vo Viedni aktuálne usilujú zachrániť jadrovú dohodu, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť krajín. Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Irán však v súčasnosti urán obohacuje na ďaleko vyššiu úroveň, ako mu táto dohoda povoľuje. Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 svoju krajinu z tejto dohody vyňal a USA voči Iránu zaviedli sankcie.