Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Jadrová ponorka počas víkendu zakotvila na ostrove Guam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o prvú návštevu jadrovej ponorky na Guame od roku 2016, pripomína CNN.

Washington 18. januára (TASR) - Jadrová ponorka amerického vojenského námorníctva USS Nevada počas víkendu zakotvila na ostrove Guam v severozápadnej časti Tichého oceánu. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica CNN.

Táto ponorka triedy Ohio na jadrový pohon pri pobreží tohto ostrova zakotvila v sobotu. USS Nevada nesie 20 balistických rakiet typu Trident a desiatky jadrových hlavíc. USA tým posielajú odkaz spojencom i nepriateľom v indotichomorskej oblasti, píše CNN s odvolaním sa na analytikov.

Návšteva Guamu podľa vyhlásenia amerického vojenského námorníctva "posilňuje spoluprácu medzi USA a spojencami v tejto oblasti", preukazuje schopnosť, pripravenosť, flexibilitu a záväzok Spojených štátov podporovať bezpečnosť a stabilitu v oblasti indicko-tichomorského regiónu.

Ide o prvú návštevu jadrovej ponorky na Guame od roku 2016, pripomína CNN.

Spojené štáty majú 14 ponoriek typu Ohio na jadrový pohon, ktoré nesú balistické rakety, pripomína CNN. Presuny týchto plavidiel sú zvyčajne tajné. Ponorky môžu pomocou jadrového pohonu zostať pod hladinou celé mesiace.

Plavidlá triedy Ohio trávia na mori zvyčajne 77 dní a potom sú približne mesiac v prístavoch za účelom opráv a doplnenia zásob, píše CNN.

Vzťahy medzi USA a Čínou sú v súčasnosti napäté v spojitosti s Taiwanom, pripomína táto stanica. Čína považuje demokratickú ostrovnú republiku za súčasť svojho územia, ktorú jedného dňa znova ovládne, v prípade potreby aj silou.