Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Jakchainská armáda hlási ozbrojené zrážky s členmi mjanmarskej junty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Junta uviedla, že počas útoku 4. februára prišlo o život niekoľko príslušníkov pohraničnej polície. Z útoku však viní miestnu skupinu povstalcov z radov menšiny Rohingov.

Rangún 7. februára (TASR) - Predstavitelia hnutia Jakchainská armáda (AA) v pondelok oznámili, že vojaci mjanmarskej junty porušili prímerie a zaútočili na bojovníkov AA. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP.

Povstalci z Jakchainskej armády (AA) už roky bojujú za autonómiu pre príslušníkov budhistického etnika Jakchaincov v Jakchainskom štáte na západnom pobreží Mjanmarska.

Junta niekoľko dní po minuloročnom prevrate potvrdila prímerie s AA, pripomína AFP. Vojaci junty však v piatok (4. februára) vnikli na základňu AA v tomto štáte, kde počas následných zrážok prišiel o život jeden bojovník tejto armády.

Hovorca AA povedal, že v oblasti je vysoká úroveň napätia, ktoré môže kedykoľvek prasknúť. Predstavitelia AA juntu obviňujú, že sa usiluje Jakchainský štát destabilizovať.

Junta uviedla, že počas útoku 4. februára prišlo o život niekoľko príslušníkov pohraničnej polície. Z útoku však viní miestnu skupinu povstalcov z radov menšiny Rohingov.

Mjanmarská armáda 1. februára 2021 zrušila výsledky volieb, zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Celoštátne protesty proti tomuto prevratu vojenská junta krvavo potlačila.

Jakchainský štát na severozápadnom pobreží krajiny je obývaný budhistickými Jakchaincami a takisto moslimskou menšinou Rohingov, ktorí sú v prevažne budhistickom Mjanmarsku prenasledovaní. Armáda z tejto oblasti od roku 2017 vytlačila viac ako 740.000 Rohingov. Vyšetrovatelia Organizácie Spojených národov (OSN) túto kampaň armády označili za genocídu, dodala AFP.