Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jakovenko: Budeme akceptovať výsledky testov nervovoparalytickej látky

Ruský veľvyslanec v Británii Alexander Jakovenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo Skripaľ (66) je naďalej v kritickom stave, jeho dcéra Julija (33) sa pred niekoľkými dňami prebrala z bezvedomia a dokáže aj hovoriť.

Londýn 5. apríla (TASR) - Rusko bude akceptovať výsledky testov, ktoré na podozrivej bojovej látke použitej proti bývalému ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi realizujú experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Vyhlásil to vo štvrtok veľvyslanec Ruskej federácie v Londýne Alexandr Jakovenko.

Diplomat na tlačovej konferencii novinárom ďalej oznámil, že Moskva bude výsledky daných testov akceptovať len v prípade, ak bude tento proces transparentný, informuje agentúra Reuters. Podľa neho chce Moskva vedieť, ktorí odborníci testy uskutočňujú. K útoku na Skripaľa a jeho dcéru došlo 4. marca v Anglicku.

Zatiaľ čo Skripaľ (66) je naďalej v kritickom stave, jeho dcéra Julija (33) sa pred niekoľkými dňami prebrala z bezvedomia a dokáže aj hovoriť. "Prebrala som sa pred týždňom a som rada, že sa mi zo dňa na deň vracia sila," uviedla Skripaľová vo vyhlásení, ktoré podľa stanice BBC sprostredkovala britská polícia.

Incident, ktorý sa odohral v meste Salisbury, kde Skripaľ žije, vyvolal medzinárodnú diplomatickú krízu. Londýn, ktorý inkriminovaný toxín identifikoval ako nervovoparalytickú bojovú látku novičok vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze, obvinil z útoku Rusko. Moskva to odmieta a požaduje dôkladné vyšetrenie prípadu.