Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman by ako veľvyslanca v Moskve rád videl Vladimíra Remeka

Vladimír Remek Foto: TASR/František Iván

S vyslaním Vladimíra Remeka do Moskvy nemá problém ani minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg.

Praha 27. februára (TASR) - Novozvolený český prezident Miloš Zeman by v kresle veľvyslanca v Moskve rád videl prvého československého kozmonauta Vladimíra Remeka, ktorý v súčasnosti pôsobí ako europoslanec vo farbách KSČM.

Po dnešnom asi hodinovom stretnutí s budúcim prezidentom ČR o tom v Prahe informoval predseda KSČM Vojtěch Filip.

"Pán prezident Zeman má záujem, aby (Remek) ukončil svoj mandát v Európskom parlamente a vypočul jeho prianie, aby sa stal veľvyslancom v Ruskej federácii," cituje Filipove slová pri odchode zo Zemanovej kancelárie internetový server Novinky.cz.

Ich obsah následne potvrdil aj samotný Miloš Zeman.

Filip a Renek sa stretnú v piatok 1. marca. Po ich schôdzke by malo byť jasné, či má europoslanec záujem o miesto v diplomatických službách v Moskve. Pre Právo už pred časom uviedol, že ak dostane serióznu ponuku, bude sa ňou zaoberať.

S vyslaním Vladimíra Remeka do Moskvy nemá problém ani minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg. "Dokážem si to predstaviť," povedal pre dnešné vydanie denníka Lidové noviny.

Možnou nástupkyňou Vladimíra Remeka v Európskom parlamente je niekdajšia europoslankyňa KSČM, vedúca oddelenia strany pre zahraničnú politiku Věra Flasarová.