Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Janouškovi zhabali iba necelý milión, tvrdí jeho advokát

Jeden z významných pražských lobistov, ktorý v súvislosti s dopravnou nehodou čelí v ČR aj trestnému stíhaniu, je aj naďalej v Chorvátsku a do vlasti sa nechystá, píše server.

Praha 17. júna (TASR) - Necelý milión Kč zo sumy, ktorú zhabali príslušníci českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) počas megarazie vo štvrtok 13. júna, patrí lobistovi Romanovi Janouškovi. Informuje o tom dnes internetový server Lidovky.cz s odvolaním sa na jeho advokáta Víta Širokého. Podľa rovnakého zdroja prišla navyše o sumu asi 120.000 Kč i Janouškova manželka, ktorej "niečo vzali priamo z kabelky". Boli to vraj prostriedky na živobytie.

Jeden z významných pražských lobistov, ktorý v súvislosti s dopravnou nehodou čelí v ČR aj trestnému stíhaniu, je aj naďalej v Chorvátsku a do vlasti sa nechystá, píše server. "Je stále mimo republiky, ale v prípade potreby môže na druhý deň doraziť," vyhlásil Janouškov advokát.

Podľa jeho slov detektívi zabavili do 500.000 Kč v Janouškovej kancelárii a ďalších okolo 200.000 Kč v jeho bydlisku, v prípade manželky išlo o spomínaných 120.000 Kč.

Janouškov majetok predstavuje podľa oficiálne nepotvrdených informácií rádovo miliardy Kč.

Aj keď informácie o zaistení 120-150 miliónov Kč a desiatok kilogramov zlata zverejnili orgány činné v trestnom konaní už v piatok 14. júna, doteraz neprezradili, komu tento majetok patril. To je jeden z otáznikov, ktorý môže ešte výrazným spôsobom ovplyvniť ďalší vývoj aféry, ktorá v konečnom dôsledku stála kreslo premiéra Petra Nečasa.

Janouškov advokát tvrdí, že o žiadnych miliónoch v bezpečnostných schránkach, ani zlate nevie, takže predpokladá, že to nepatrilo jeho klientovi. "Predpokladám, že tam boli advokáti tých podozrivých, ktorých sa to malo týkať," vyhlásil.

Práve na možné prepojenie viacerých vplyvných lobistov s českou politickou scénou a ich prípadné nezákonné aktivity sa podľa orgánov činných v trestnom konaní sústredí v blízkej budúcnosti pozornosť policajných vyšetrovateľov.