Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Janša v europarlamente: Slovinsko chce oživiť proces rozširovania EÚ

Na archívnej snímke slovinský premiér Janez Janša 29. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Janša zdôraznil, že ak EÚ uspeje s integráciou západobalkánskych krajín, tak dokáže, že je strategickým hráčom.

Brusel/Štrasburg 6. júla (TASR) - Slovinsko ako predsednícka krajina Rady Európskej únie chce oživiť proces rozširovania o krajiny západného Balkánu. Uviedol to v utorok slovinský premiér Janez Janša počas vystúpenia v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu.

Janša, ktorý prišiel europoslancom predstaviť priority slovinského predsedníctva, spresnil, že európsku perspektívu Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Kosova, Severného Macedónska a Srbska by mal potvrdiť summit EÚ – západný Balkán, ktorý Slovinci pripravujú na 6. októbra.

"Slovinsko vie z vlastnej skúsenosti, aká dôležitá je európska perspektíva, pokiaľ ide o implementáciu reforiem v rámci prístupových rokovaní," uviedol Janša na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom EP Davidom Sassolim a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. A spresnil, že cieľom Ľubľany je "prebudiť" revitalizovanú európsku perspektívu pre krajiny západného Balkánu. Pripomenul, že ide o prísľub, ktorý bol daný ešte na summite EÚ v Solúne v roku 2003.

Janša zdôraznil, že ak EÚ uspeje s integráciou západobalkánskych krajín, tak dokáže, že je "strategickým hráčom"; ak to však nedokáže, tak sa v tomto regióne presadí "niekto iný", niekto, kto má odlišné záujmy a hodnoty než Únia.

Bol to odkaz na krajiny ako Rusko, Čína alebo Turecko, ktoré sú na západnom Balkáne politicky a ekonomicky veľmi aktívne.
Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP

Podľa von der Leyenovej vyšle októbrový summit EÚ s krajinami západného Balkánu kandidátskym krajinám dôležitý odkaz, že sú kľúčovými strategickými partnermi Európskej únie. "Je to otázka dôveryhodnosti. Pretože pre Európu musí byť daný prísľub prísľubom, ktorý treba dodržať," opísala situáciu šéfka eurokomisie.

Predošlé portugalské predsedníctvo nedokázalo posunúť otázku rozširovania Únie dopredu. Akékoľvek nové pristúpenie alebo otvorenie prístupových rokovaní si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členských štátov EÚ. Komisia prisľúbila, že v priebehu tohto roka sa otvoria prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom, čomu však – pre niektoré historické a jazykové spory – zatiaľ zabraňuje postoj Sofie ku Skopje.