Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Janukovyč: Nepríjemnosti s Tymošenkovou už čoskoro bude možné vyriešiť

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Foto: FOTO TASR/AP

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády v súčasnosti očakáva otvorenie aj druhého procesu, v ktorom čelí obvineniam z daňových únikov a sprenevery.

Kyjev 11. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyhlásil, že vidí možnosti, ako vyriešiť "nepríjemnú" záležitosť ohľadne väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej. Informovala agentúra Interfax.

Európska únia nalieha na prepustenie Tymošenkovej s tvrdením, že sa stala obeťou politického procesu a zároveň si jej oslobodenie kladie za jednu z hlavných podmienok podpísania asociačnej dohody s Ukrajinou, k čomu by malo dôjsť budúci mesiac v litovskom Vilniuse.

"Stále musíme čeliť najbolestnejšej otázke, a tou je otázka Tymošenkovej. Hľadáme spôsob, ako to vyriešiť, a dúfam, že už čoskoro nájdeme možnosti, ako túto záležitosť presvedčivo vyriešiť," citovala ruská agentúra Janukovyča, ktorý to povedal v rozhovore s eurokomisárom pre rozširovanie Štefanom Füllem.

Tymošenkovú v roku 2011 odsúdil súd na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí. Vzhľadom na zdravotné problémy ju v polovici minulého roku premiestnili do nemocnice vo východoukrajinskom Charkove.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády v súčasnosti očakáva otvorenie aj druhého procesu, v ktorom čelí obvineniam z daňových únikov a sprenevery. Proces - podobne ako predošlý, po ktorom si odpykáva trest väzenia - označuje za politicky motivovaný.

Ukrajinská prezidentská komisia sa len nedávno odmietla zaoberať žiadosťou o udelenie milosti pre Tymošenkovú s tým, že žiadosť ukrajinskému prezidentovi Janukovyčovi nepredložila samotná Tymošenková, ale bývalý predseda europarlamentu Pat Cox a poľský expremiér Aleksander Kwaśniewski.

Cox a Kwaśniewski chceli dosiahnuť omilostenie Tymošenkovej, aby mohla legálne vycestovať do Nemecka, kde sa má podrobiť liečbe chronickej bolesti chrbta. Väznená 52-ročná politička už s liečebným pobytom súhlasila, pričom zdôraznila, že v žiadnom prípade nemá záujem požiadať v Nemecku o politický azyl.