Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Japonská farmafirma: Ivermektín zaberá proti omikronu a iným variantom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Propagácia ivermektínu ako lieku proti covidu vyvolala vo svete značné kontroverzie. Japonské úrady jeho použitie proti tomuto ochoreniu nepovolili.

Tokio 31. januára (TASR) - Japonská farmaceutická spoločnosť Kowa v pondelok vyhlásila, že antiparazitické liečivo ivermektín preukázalo v rámci neklinického výskumu "antivirotický účinok" proti variantu omikron a iným mutáciám koronavírusu SARS-CoV-2. Napísala o tom agentúra Reuters s tým, že spoločnosť k vyhláseniu neposkytla podrobnejšie informácie.

Firma Kowa skúša ivermektín pri liečbe covidu v spolupráci s tokijskou súkromnou medicínskou vysokou školou Kitasato. Ivermektín je pôvodne antiparazitikum, ktoré sa používa v humánnej aj veterinárnej medicíne.

Ako pokračuje agentúra Reuters, propagácia ivermektínu ako lieku proti covidu vyvolala vo svete značné kontroverzie. Japonské úrady jeho použitie proti tomuto ochoreniu nepovolili. Svetová zdravotnícka organizácia, americká Správa potravín a liečiv či Európska agentúra pre lieky opakovane varovali pred jeho používaním na tieto účely.