Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Japonská vláda zruší mimoriadny stav v ďalších prefektúrach

Žena s ochranným rúškom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu sedí pri sochách pandy na ulici v Tokiu 22. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je pokles prípadov nákazy pod normu stanovenú vládou na stiahnutie týchto opatrení.

Tokio 21. mája (TASR) - Japonsko v súvislosti s pandémiou COVID-19 zruší mimoriadny stav v prefektúrach Osaka, Kjóto a Hjógo, ktoré sa nachádzajú v regióne Kansai.

Dôvodom je pokles prípadov nákazy pod normu stanovenú vládou na stiahnutie týchto opatrení, informovala vo štvrtok tlačová agentúra Reuters.

Tento krok znamená, že mimoriadny stav bude platiť už len v piatich prefektúrach - Tokio, Kanagawa, Saitama, Čiba a Hokkaido, dopĺňa denník Asahi šimbun.

Minister hospodárstva Jasutoši Nišimura spresnil, že počet infekcií zaznamenaných v daných oblastiach za uplynulé dni predstavuje 0,5 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Plán schválila komisia expertov. Po tom, ako zrušenie opatrení odobria aj parlamentné výbory, bude o ňom ešte v priebehu dňa oficiálne informovať premiér Šinzó Abe.

Japonsko nepostihlo explozívne šírenie koronavírusovej choroby - tamojšie zdravotnícke úrady v stredu evidovali 16.433 potvrdených prípadov nákazy a 784 súvisiacich úmrtí, uviedla japonská verejnoprávna televízna stanica NHK.

Pandémia a príslušné karanténne reštrikcie uvrhli japonskú ekonomiku - celosvetovo tretiu najväčšiu - do recesie. Abe, rovnako ako iní svetoví lídri, sa snaží vyvážiť potrebu zastaviť šírenie pandémie s potrebou zachovania fungujúcej ekonomiky.