Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonská vládnuca strana si zvolila svojho predsedu – nového premiéra

Bývalý japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida hovorí po jeho zvolení za predsedu Liberálnodemokratickej strany 29. septembra 2021 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Kišida, ktorý tiež v minulosti zastával post šéfa diplomacie, v prvom kole hlasovania získal len o jeden hlas viac ako jeho hlavný rival Kóno.

Tokio 29. septembra (TASR) - Japonská vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP) si v stredu zvolila za svojho nového predsedu Fumia Kišidu, ktorý sa po potvrdení parlamentom stane i premiérom.

Fumio Kišida vo vnútrostraníckom hlasovaní tesne porazil populárneho šéf japonského vakcinačného programu proti covidu Taróa Kóna, ktorý bol v minulosti aj ministrom zahraničných vecí, informovala agentúra AFP.

Kišida, ktorý tiež v minulosti zastával post šéfa diplomacie, v prvom kole hlasovania získal len o jeden hlas viac ako jeho hlavný rival Kóno. Stranícke voľby boli tento rok obzvlášť tesné, pretože hlavné frakcie v LDP nepodporili žiadneho kandidáta a ich členovia mohli hlasovať podľa vlastného uváženia, približuje AFP.

Japonský parlament bude hlasovať 4. októbra o vymenovaní 64-ročného Kišidu za premiéra. Ide o formalitu, keďže LDP ovláda v zákonodarnom zbore väčšinu kresiel. Nového premiéra Kišidu potom čakajú parlamentné voľby, ktoré sa musia uskutočniť do novembra.

Bývalý japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida (vpravo) po jeho zvolení za predsedu Liberálnodemokratickej strany, vľavo odchádzajúci japonský premiér Jošihide Suga 29. septembra 2021 v Tokiu.
Foto: TASR/AP


O post šéfa strany sa uchádzali okrem dvoch vyššie spomenutých mužov aj dve ženy. V tejto ázijskej krajine je pritom len málo prominentných političiek a ani jedna doteraz nezastávala post premiérky, pripomína AFP.

Konzervatívna politička Sanae Takaičiová aj feministka a niekdajšia ministerka pre rodovú rovnosť Seiko Nodaová však v prvom kole hlasovania vypadli.

Odchádzajúci japonský premiér Jošihide Suga po roku vo funkcii avizoval začiatkom septembra svoje odstúpenie. Stalo sa tak v čase, keď sa jeho popularita medzi voličmi dostala na mimoriadne nízku úroveň a keď jeho krajina zažívala dosiaľ najhoršiu vlnu koronavírusovej pandémie.

Sugova vláda čelila dlhodobej a ostrej kritike za to, ako rieši pandémiu. Podľa kritikov prichádzali vládne opatrenia príliš neskoro a boli príliš málo razantné, aby účinkovali a aby mohli počas pandémie zaistiť bezpečné letné olympijské hry, proti ktorým sa stavala japonská verejnosť.