Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia v Tokiu vyšetruje, či zrážku lietadiel nezapríčinila nedbalosť

Na snímke zhorený vrak lietadla Airbus A350-900 leteckej spoločnosti Japan Airlines na Medzinárodnom letisku v Tokiu (Haneda) v stredu 3. januára 2024. Foto: TASR/AP

Hovorca japonskej polície zároveň uviedol, že na tokijskom letisku zriadili špeciálnu vyšetrovaciu jednotku, ktorá skúma pristávaciu dráhu a plánuje vypočuť zainteresované osoby.

Tokio 3. januára (TASR) - Tokijská metropolitná polícia vyšetruje, či utorkovú zrážku dopravného lietadla s lietadlom japonskej pobrežnej stráže na Medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu nezapríčinila profesijná nedbalosť. V stredu o tom informujú s odvolaním sa na policajné zdroje japonské médiá vrátane agentúr Kjódó a Džidži. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Hovorca japonskej polície zároveň uviedol, že na tokijskom letisku zriadili špeciálnu vyšetrovaciu jednotku, ktorá skúma pristávaciu dráhu a plánuje vypočuť zainteresované osoby. Odmietol však potvrdiť, či sa vyšetrovanie uberá k možnosti zlyhania ľudského faktora. Japonské úrady oficiálne uvádzajú, že príčina havárie zatiaľ nie je známa.

Zrážku lietadiel vyšetruje aj Japonský úrad pre bezpečnosť dopravy. Spolupracuje s úradmi vo Francúzsku, kde dopravné lietadlo typu Airbus A350-900 pre spoločnosť Japan Airlines (JAL) vyrobili, a vo Veľkej Británii, kde sídli výrobca motorov Rolls-Royce. Spoločnosť Airbus uviedla, že na pomoc pri vyšetrovaní vyslala svojich technických znalcov.

Podľa Kjódó sa úradom podarilo z lietadla pobrežnej stráže získať aj letové a hlasové záznamníky.

Z dopravného lietadla, ktoré začalo po zrážke v utorok večer horieť, sa podarilo bezpečne evakuovať všetkých 367 cestujúcich aj 12 členov posádky. Pri zrážke zahynuli piati členovia posádky menšieho lietadla japonskej pobrežnej stráže. Nehodu prežil iba pilot, ktorý utrpel ťažké zranenia.

Japonské médiá informovali, že lietadlo pobrežnej stráže malo ísť pomáhať do oblasti v strednom Japonsku, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. To má nateraz najmenej 62 obetí.

Spoločnosť JAL v utorok uviedla, že ich lietadlo dostalo povolenie na pristátie od riadenia letovej prevádzky (ATC), ktoré pilot pred vykonaním pristávacieho manévru zopakoval.

Podľa záznamov ATC dostupných na stránke liveATC.net povolili tomuto lietadlu pristátie o 17.45 h (9.45 h SEČ) miestneho času. Podľa špecializovaného webu FlightAware.com pristálo na letisku Haneda o 17.47 h miestneho času. O niekoľko minút nato došlo k zrážke.

Pobrežná stráž sa odmietla vyjadriť k presným okolnostiam havárie vrátane toho, prečo sa jej lietadlo v tom čase nachádzalo na pristávacej dráhe. Neuviedli ani, či sa v čase nešťastia pohybovalo alebo stálo.