Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Japonského novinára v Mjanmarsku odsúdili na desať rokov väzenia

Na archívnej snímke z 3. augusta 2022 fotografia japonského novinára Tórua Kubotu, ktorý bol v júli zatknutý za natáčanie protivládneho protestu v mjanmarskom meste Rangún, je pripevnená na obrus stola v tlačovom stredisku v Tokiu. Foto: TASR/AP

Žurnalistu a filmára Kubotu zatkla polícia 30. júla, keď natáčal a fotil protivládny protest v Rangúne.

Bangkok 6. októbra (TASR) - Mjanmarský súd udelil desaťročný trest odňatia slobody japonskému novinárovi Tóruovi Kubotovi, ktorý bol v júli zatknutý za natáčanie protivládneho protestu v meste Rangún. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ japonského veľvyslanectva v Mjanmarsku Tecuo Kitada, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Kitada povedal, že Tóru Kubota bol v stredu odsúdený na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o elektronickej komunikácii a na ďalšie tri roky za poburovanie.

Žurnalistu a filmára Kubotu zatkla polícia 30. júla, keď natáčal a fotil protivládny protest v Rangúne. Okrem neho vtedy zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.

Mjanmarský zákon o elektronickej komunikácii pokrýva trestné činy, ktoré zahŕňajú šírenie nepravdivých alebo provokatívnych informácií, vysvetľuje AP. Poburovanie je všeobecným politickým zákonom vzťahujúcim sa na činnosti, ktoré môžu spôsobiť nepokoje.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala v krajine moc. Junta uväznila členov vlády vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi vo voľbách z novembra 2020, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD).