Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonskí ministri navštívili kontroverznú vojnovú svätyňu Jasukuni

Ľudia stoja v rade, aby vzdali úctu padlým vo vojne vo svätyni Jasukuni, v pondelok 15. augusta 2022 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Na oficiálnej spomienkovej ceremónii pri príležitosti 77. výročia kapitulácie Japonska sa v pondelok zúčastnili aj japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako.

Tokio 15. augusta (TASR) — Dvaja ministri japonskej vlády v pondelok navštívili kontroverznú vojnovú svätyňu Jasukuni, ktorú okolité krajiny regiónu považujú za symbol niekdajšieho militarizmu Japonska. Stalo sa tak v deň, keď si Japonsko pripomína 77. výročie kapitulácie v druhej svetovej vojne, informuje agentúra AFP.

Svätyňu navštívili Sanae Takaiči, minister pre ekonomickú bezpečnosť, a Kenja Akiba, minister pre obnovu katastrofou zasiahnutého regiónu Tohoku. Takaiči je pravidelným návštevníkom Jasukuni a mal blízko k bývalému premiérovi Šinzóovi Abemu, ktorého vražda v júli šokovala Japonsko i svet.

"Tento rok je na Ukrajine vojna. Modlila som sa, aby vo vojnách nezomreli ďalší ľudia," povedal Takaiči novinárom. Takisto prejavil "vďaku" padlým, ktorí sú tam uctievaní.

Svätyňu cez víkend navštívil aj minister obchodu Jasutoši Nišimura.

Šintoistická svätyňa Jasukuni je zasvätená vojakom aj civilistom, ktorí od polovice 19. storočia zomreli v boji za japonského cisára. Na jej zozname je takmer 2,5 milióna mien vrátane 14 vojnových zločincov, preto občasné návštevy japonských politikov vo svätyni vyvolávajú protesty Číny, Južnej Kórey a ďalších ázijských krajín, ktoré počas druhej svetovej vojny čelili japonskej agresii.

Návštevu svätyne však nevykonal premiér Fumio Kišida, ktorý je vo funkcii od vlaňajšieho októbra. Namiesto toho zaslal do svätyne len obetný dar.

Japonský premiér nebol vo svätyni od roku 2013, keď Abe vyvolal hnev Pekingu a Soulu a jeho návštevu kritizovali aj Spojené štáty, blízky spojenec Japonska.

Na oficiálnej spomienkovej ceremónii pri príležitosti 77. výročia kapitulácie Japonska sa v pondelok zúčastnili aj japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako.