Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonsko a Francúzsko chcú užšie spolupracovať v tichomorskom regióne

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a japonský premiér Fumio Kišida počas návštevy parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá je v rekonštrukcii po ničivom požiari z 15. apríla 2019, v pondelok 9. januára 2023 v Paríži. Foto: TASR - AP

Japonská vláda minulý mesiac schválila zásadné prepracovanie obrannej politiky vrátane výrazného zvýšenia výdavkov.

Paríž 10. januára (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida a francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbili v pondelok v Paríži väčšiu vzájomnú spoluprácu v oblasti bezpečnosti v ázijsko-tichomorskom regióne, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Japonsko v roku 2023 predsedá skupine siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7. Japonský premiér v pondelok v Paríži odštartoval sériu návštev členských krajín tohto zoskupenia - Francúzska, Talianska, Británie, Kanady a Spojených štátov. Ide o prvú návštevu Kišidu v Paríži od jeho nástupu do funkcie v októbri 2021.

V spoločnom tlačovom vyhlásení s Macronom Kišida uviedol, že sa teší na väčšiu spoluprácu s Francúzskom v ázijsko-tichomorskom regióne. Japonská vláda minulý mesiac schválila zásadné prepracovanie obrannej politiky vrátane výrazného zvýšenia výdavkov. Zároveň varovala, že Čína predstavuje pre bezpečnosť krajiny "najväčšiu strategickú výzvu vôbec".

"Japonsko sa môže spoľahnúť na našu neutíchajúcu podporu vzhľadom na porušovanie medzinárodného práva zo strany Pchjongjangu," ubezpečil v pondelok večer Macron.

Skupina G7 bude podľa Kišidu pokračovať v podpore Ukrajiny, na územie ktorej vo februári minulého roka vojensky vtrhlo Rusko, píše AFP. "G7 sa tvárou v tvár ruskej agresii spojí, aby pokračovala v prísnych sankciách proti Rusku a v ich posilnení a udržala silnú podporu Ukrajine," povedal.

Obaja lídri vo večerných hodinách navštívili katedrálu Notre-Dame z 12. storočia v Paríži, ktorá bola po požiari v roku 2019 zrekonštruovaná.

Kišida sa v piatok plánuje stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Pred odchodom z vlasti zdôraznil, že od spojencov z G7 očakáva okrem Ukrajiny aj prejavy "solidarity so zvyškom sveta" v otázkach ako klimatická zmena či potravinová a energetická kríza.

Japonský premiér bude v máji hostiť summit lídrov G7 v Hirošime.