Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Japonsko a USA usporiadali v reakcii na KĽDR spoločné letecké cvičenie

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Toto bilaterálne cvičenie potvrdzuje silnú vôľu Japonska a Spojených štátov reagovať na všetky situácie, uvádza sa vo vyhlásení.

Tokio 18. novembra (TASR) - Japonsko a Spojené štáty usporiadali v piatok vo vzdušnom priestore nad Japonským morom spoločné letecké cvičenie po tom, ako Severná Kórea odpálila ďalšiu raketu. Oznámili to predstavitelia japonského ministerstva obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Japonské obranné sily a americká armáda vykonali bilaterálne cvičenie... vzhľadom na bezpečnostné prostredie obklopujúce Japonsko," uviedol vo vyhlásení vojenský štáb.

Vo vyhlásení sa uvádza, že taktické vojenské cvičenie bolo usporiadané po tom, čo "Severná Kórea odpálila balistickú raketu medzikontinentálneho typu, ktorá dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska v Japonskom mori".

Strela dopadla podľa Japonska v piatok západne od ostrova Hokkaido. Výlučná ekonomická zóna Japonska sa rozprestiera v okolí 200 námorných míľ od japonskému pobrežia a presahuje za jeho teritoriálne vody.

"Toto bilaterálne cvičenie potvrdzuje silnú vôľu Japonska a Spojených štátov reagovať na všetky situácie," uvádza sa vo vyhlásení. Okrem toho má tiež "viac zosilniť odstrašujúce a reakčné schopnosti japonsko-americkej aliancie".

V Japonsku sa nachádza približne 55.000 príslušníkov americkej armády, väčšina z nich na juhu ostrova Okinava. Letecké základne majú na predmestí Tokia a severnej prefektúre Aomori.