Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostné opatrenia pre Abeho podľa polície neboli dostatočné

Pracovník prináša kondolenčnú kyticu kvetov k rezidencii bývalého japonského premiéra Šhinzóa Abeho, ktorého zastrelili počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu v japonskom meste Nara, v Tokiu 9. júla 2022. Foto: TASR/AP

Najznámejší japonský politik Abe bol na turné v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu, keď na neho páchateľ z blízka vystrelil.

Tokio 9. júla (TASR) - K "nepopierateľným" nedostatkom došlo v zaisťovaní bezpečnosti bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorého v piatok počas prejavu v rámci predvolebnej kampane zastrelil atentátnik. Povedal to v sobotu Tomoaki Onizuka, šéf polície prefektúry Nara, kde k streľbe došlo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Najznámejší japonský politik Abe bol na turné v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu, keď na neho páchateľ z blízka vystrelil. Bezpečnosť na lokálnych podujatiach takéhoto charakteru môže byť v Japonsku relatívne uvoľnená. Krajina má nízku mieru zločinnosti a prísne zákony ohľadne držby zbraní.

Vzhľadom na Abeho profil sa však objavili otázky, či opatrenia na jeho ochranu neboli až príliš laxné, píše AFP.

"Domnievam sa, problémy s ochranou a bezpečnostnými opatreniam pre bývalého premiéra Abeho boli nepopierateľné," povedal Onizuka novinárom. Zároveň dodal, že v prípade sa podnikne dôkladné vyšetrovanie s cieľom ujasniť okolnosti incidentu.

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok podomácky vyrobenou zbraňou dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Po zadržaní ako motív činu uviedol svoju nespokojnosť s Abem.

Tecuja vypovedal, že prechovával nenávisť voči istej náboženskej skupine a skutok spáchal, lebo sa domnieval, že bývalý premiér Abe bol na túto organizáciu napojený. O akú skupinu ide, nie je zatiaľ známe.

Šinzó Abe zraneniam podľahol v ten istý deň v nemocnici. Mal 67 rokov.