Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Japonsku žiadajú zrušenie štátneho pohrebu Abeho

Demonštrant drží transparent s podobizňou bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho počas protestu proti plánovanému štátnemu pohrebu expremiéra v Tokiu v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Približne polovica obyvateľov krajiny nesúhlasí so štátnym pohrebom, napísal v stredu na svojej webovej stránke týždenník Die Zeit s odvolaním sa na výsledky posledných prieskumov.

Tokio 23. septembra (TASR) - Niekoľko stoviek demonštrantov v piatok v japonskom hlavnom meste Tokio žiadalo zrušenie štátneho pohrebu bývalého premiéra. Šinzó Abe zomrel 8. júla po streľbe atentátnika. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vláda plánuje vystrojiť Abemu štátny pohreb na budúci utorok (27. septembra). Vyvolalo to mnoho nesúhlasných prejavov voči vládnucej Liberálno-demokratickej strane a v krajine sa konajú protestné zhromaždenia a pochody. V Tokiu sa na protest proti pohrebu jeden muž podpálil a museli ho previezť do nemocnice.

Expremiér Abe bol v Japonsku často kritizovaný pre revizionistický prístup k obdobiu druhej svetovej vojny, podporu militarizácie a protekčný spôsob vládnutia, píše AP. Odmietavé postoje k štátnemu pohrebu sa spájajú tiež s Abeho blízkymi väzbami na kontroverznú Cirkev zjednotenia. Atentátnik v júli po zadržaní povedal, že jeho motívom bola nenávisť voči tejto cirkvi.

Približne polovica obyvateľov krajiny nesúhlasí so štátnym pohrebom, napísal v stredu na svojej webovej stránke týždenník Die Zeit s odvolaním sa na výsledky posledných prieskumov.

Štátne pohreby v Japonsku sú tradične vyhradené len pre cisárov. Rozhodnutie o podobnej pocte pre Abeho prijala vláda bez schválenia v parlamente a niektorí právnici spochybňujú zákonnosť takéhoto postupu, píše AP.

Úrady na utorňajší pohreb očakávajú množstvo hostí z Japonska i zo zahraničia vrátane americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej či premiérov Južnej Kórey, Indie, Austrálie a Kanady.