Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Tokio a Soul chcú urýchliť rokovania o riešení otázky tzv. utešiteliek

Šinzó Abe Foto: TASR/AP

Juhokórejská prezidentka uviedla, že vyriešenie otázky žien donútených k prostitúcii, tzv. utešiteliek, ako im eufemisticky hovorili v Japonsku, je hlavným bodom pre zlepšenie vzťahov s Japonskom.

Soul 2. novembra (TASR) - Japonsko a Južná Kórea sa dohodli na urýchlení rokovaní o vyriešení otázky žien, ktoré boli donútené k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch pred a počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom dnes japonský premiér Šinzó Abe po schôdzke s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Išlo o ich prvé formálne rozhovory po nástupe do svojich úradov.

"Tento rok si pripomíname 50. výročie normalizácie (japonsko-juhokórejských) vzťahov. Majúc to na pamäti, dohodli sme sa urýchliť rozhovory o čo najrýchlejšom vyriešení (tejto záležitosti)," povedal Abe.

Podľa agentúry Reuters bola schôdzka diplomatickým plusom pre Abeho, ktorý sa snaží o rozhovory s Pak Kun-hje v čase tlaku zo strany USA, aby Japonsko a Južná Kórea zlepšili svoje vzťahy kvôli čoraz asertívnejšej Číne a nepredvídateľnej Severnej Kórei.

Juhokórejská prezidentka ešte minulý týždeň v rozhovore pre japonský denník Asahi šimbun uviedla, že vyriešenie otázky žien donútených k prostitúcii, tzv. utešiteliek, ako im eufemisticky hovorili v Japonsku, je hlavným bodom pre zlepšenie vzťahov s Japonskom.

Tokio a Soul sa už dlho snažia nájsť spoločnú reč ohľadne japonskej okupácie Kórey v rokoch 1910-1945, ako aj ohľadne "utešiteliek".

Agentúra DPA pripomenula, že v prípade "utešiteliek" Južná Kórea žiada ospravedlnenie a niektoré zo žijúcich obetí odškodnenie. Japonsko ale považuje záležitosť za uzavretú od podpisu dohody z roku 1965 o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami a od všeobecného ospravedlnenia Tokia z roku 1995 za vojnovú agresiu.

Starosta japonského mesta Osaka v roku 2013 dokonca vyhlásil, že nútená prostitúcia ázijských žien bola v tom čase potrebná na "zachovanie disciplíny" a úľavu pre vojakov, ktorí nasadzovali svoje životy v bojoch.

Tóru Hašimoto, nacionalistický líder konzervatívnej Strany japonskej obrody, svojimi vyjadreniami vyvolal pobúrenie v susedných krajinách, ktoré sa dlho sťažujú, že Japonsko dosiaľ plne neodčinilo zločiny z obdobia vojny.

"Na zachovanie disciplíny v armáde to v tom čase muselo byť potrebné," povedal Hašimoto. "Ak chcete, aby si vojaci, ktorí riskovali životy v situáciách, kde všade lietajú guľky ako dážď a vietor, oddýchli, potom systém utešiteliek bol potrebný. To je jasné každému," vyhlásil.

Podľa historikov bolo prinútených k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch až 200.000 žien, prevažne z Kórejského polostrova a z Číny.