Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonsko kritizuje Moskvu za pozastavenie dohody o rybolove

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko a Japonsko ešte stále oficiálne neukončili druhú svetovú vojnu, a to pre pretrvávajúci spor o štyri ostrovy v oblasti Kurilských ostrovov, ktoré vtedajší Sovietsky zväz anektoval v roku 1945.

Tokio 8. júna (TASR) - Japonská vláda v stredu kritizovala oznámenie Ruska o pozastavení platnosti dohody, ktorá japonským rybárom umožňuje loviť v okolí Kurilských ostrovov. Tento krok prichádza v čase, keď sa medzi týmito krajinami pre ruskú inváziu na Ukrajinu zhoršili vzťahy. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Dohoda o rybolove je v platnosti od roku 1998 a umožňuje japonským rybárskym lodiam loviť ryby v okolí Kurilských ostrovov, ktoré sú v súčasnosti pod správou Ruska. Japonsko musí za to Rusku vyplácať pomernú čiastku na základe množstva úlovku. Táto čiastka a ďalšie podmienky sa určujú každoročne na základe dohody.

Pozastavenie platnosti tejto dohody, ktorá je podľa agentúry AP odpoveďou Moskvy na japonské sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu, zvyšuje obavy o bezpečnosť japonských rybárskych lodí v dotknutej oblasti. Ešte pred uzatvorením dohody totiž ruské jednotky na japonské lode strieľali a zadržiavali ich.

Podľa generálneho tajomníka japonskej vlády Hirokazua Matsuna je "poľutovaniahodné, že Rusko takto jednostranne oznámilo odloženie rokovaní". Dodal, že Tokio sa bude snažiť rokovania obnoviť a urobí všetko preto, aby zaistilo bezpečnosť japonského rybolovu.

Rusko a Japonsko ešte stále oficiálne neukončili druhú svetovú vojnu, a to pre pretrvávajúci spor o štyri ostrovy v oblasti Kurilských ostrovov, ktoré vtedajší Sovietsky zväz anektoval v roku 1945. Japonsko si na tieto ostrovy robí územné nároky, pričom ich nazýva Severnými teritóriami. V ich okolí sa hojne vyskytujú tresky, makrely a chobotnice, píše AP.